Home Promo Kontrole Poreske uprave su na terenu, kazne rigorozne

Kontrole Poreske uprave su na terenu, kazne rigorozne

by bifadmin

Istek roka za uvođenje e-fiskalizacije mnoge obveznike zatekao je bez potrebnog hardvera – fiskalnih uređaja i štampača – jer dobar deo dobavljača opreme nije uspeo da podmiri zahteve kupaca koji su svoje narudžbine uputili pred sam kraj predviđenog roka.

U prvih dvadeset dana primene novih propisa, službenici Poreske uprave su obavili 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga su 143 objekta dobila zabranu obavljanja delatnosti – 138 objekata na 15 dana i 5 objekata na 90 dana. Na udaru su se našle mikro firme i mali preduzetnici koji čine više od 70 odsto ukupne privrede.

Pored mere zatvaranja objekta, zakonom su predviđene i novčane kazne u rasponu od 50.000 dinara za neizdavanje fiskalnog računa ili ukoliko on ne sadrži sve propisane elemente, pa čak do 2.000.000 dinara ako se pravno lice koje je obveznik nije e-fiskalizovalo.

Rigorozne i brojne kazne navele su sve obveznike koji nisu stigli da sprovedu efiskalizaciju da potraže rešenje koje je brzo, adekvatno i pristupačno i koje se zasniva na upotrebi opreme koju oni već imaju u svom posedu.

Korišćenje postojećeg hardvera – rešenje za nestašicu uređaja

Među obveznicima koji se još nisu fiskalizovali naročito su brojni oni koji trguju manjim brojem artikala i/ili koji nemaju veliku dnevnu frekvenciju izdavanja fiskalnih računa. Priroda poslovanja svih njih je raznolika – u pitanju su preduzetnici sa ograničenim obimom ponude prema broju artikala, oni koji u manjoj meri posluju sa fizičkim licima i sve druge specifične vrste poslovanja gde postoji obaveza posedovanja aktivnog fiskalnog uređaja, a koji se relativno malo koristi.

Za ove kategorije fiskalnih obveznika postoje adekvatna alternativna rešenja koja bi se u praksi mogla pokazati i kao optimalna i trajna, a bazirana su na korišćenju postojećih računara (ili tableta) i štampača u vlasništvu obveznika.

Dva moguća DATALAB rešenja

Prema rečima gospodina Dejana Kontića, direktora prodaje u DATALAB SR d.o.o, njihova kompanija se u skorije vreme susrela sa brojnim upitima koji su stizali sa tržišta od preduzetnika i firmi različitih profila, a kojima je zajednička crta bila potreba za rešenjem za efiskalizaciju koje je pouzdano i koje se može momentalno primeniti.

S tim u vezi, kako navodi Kontić, DATALAB je kreirao odgovarajuće ponude za sve nove, ali i postojeće korisnike. Tako se mala preduzeća, preduzetnici i STR radnje koji imaju samo jednu ili nekoliko poslovnih jedinica i samo jedno ili nekoliko POS mesta mogu odlučiti za neki od dva nova PANTHEON proizvoda: PANTHEON Android mobilne kase – verziji samostalne mobilne blagajne za Android uređaje koji podržavaju odgovarajući L-PFR ili za PANTHEON Web Light – rešenje koje omogućava pristup softveru sa bio kog mesta putem Google Chrome web pregledača.

Nisu zaobiđeni ni postojeći korisnici PANTHEON ERP sistema koji će pomoću hardvera i softvera koga već imaju moći da budu u potpunosti e-fiskalizovati. Na koji način oni to mogu uraditi objašnjeno je u posebnom detaljnom vodiču.

Pomoć za efikasnu i povoljnu nabavku opreme

Prema navodima Kontića, kako je DATALAB SR d.o.o. sertifikovan od strane Poreske uprave kao ponuđač rešenja za efiskalizaciju, za kompaniju je bilo bitno da njene platforme funkcionišu besprekorno sa odgovarajućim L-PFR procesorima, čitačima kartica i štampačima.

Zbog toga je DATALAB, u dogovoru sa svojim partnerima, svojim korisnicima obezbedio garantovanu isporuku preporučene opreme na vreme i po povoljnijim komercijalnim uslovima, uz opciju direktnog poručivanja sa svog sajta, čime svojim korisnicima dodatno štedi vreme i pruža sigurnost potrebnu za finalizaciju procesa efiskalizacije, svima koji je do sada nisu priveli kraju.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar