Home VestiEkonomija Kurs dolara ojačao prema dinaru

Kurs dolara ojačao prema dinaru

by bifadmin

U poslednje vreme, prateći kursne liste većina je primetila da je kurs dinara prema dolaru sve bliži nivou od 120 dinara, tj. trenutno za 1 dolar može da se dobije 111,7 dinara. Sa druge strane, kurs dinara prema evru je ostao maltene isti kao i pre izbijanja rata u Ukrajini. Kurs dinara prema evru ovog vikenda iznosi 117,63 dinara za jedan evro.

Odgovor na pitanje zašto se kurs evra nije menjao vrlo je jednostavan. Naime i kako piše u nedavnom saopštenju NBS, a i kako je naknadno izjavila sama guvernerka, za odbranu kursa dinara u martu mesecu je potrošeno na međubankarskom tržištu oko milijardu i 160 miliona evra iz deviznih rezervi. Najveće pritiske i potrebu za intervencijom, kako piše u saopštenju NBS, stvorila je izuzetno visoka devizna tražnja uvoznika energenata i pojačana globalna neizvesnost oko krize u Ukrajini.

– Kada je u pitanju kurs dinara prema američkom dolaru, tražnja za dolarima u našoj zemlji nije razlog aktuelnog rasta kursa dinara prema dolaru, već kretanje kursa dolara na međunarodnom finansijskom tržištu, konkretno – jačanje dolara u u odnosu na evro. Naime, kurs dinara prema američkom dolaru utvrđuje se na osnovu kursa dinara prema evru kao referentnoj valuti čija stabilnost je očuvana, i međuvalutnog odnosa dolara prema evru na međunarodnom finansijskom tržištu, kažu za „Blic Biznis“ iz Narodne banke Srbije.

Visoka tražnja za devizama

Odgovarajući na pitanja „Blic Biznisa“ iz Narodne banke Srbije ističu da od oktobra 2021. godine na deviznom tržištu preovladavaju snažni deprecijacijski pritisci koji su do februara 2022. godine uglavnom bili vođeni izuzetno visokom tražnjom za devizama od strane uvoznika energenata i pojačanom globalnom neizvesnošću oko krize u Ukrajini.

– U martu je tome dodata i nezapamćena i bezrazložna tražnja građana za efektivnim stranim novcem, ističu iz NBS dodajući da je i krajem februara zabeležena rekordna i koncentrisana (u kratkom roku) tražnja za devizama od strane nerezidenata koji su, usled eskalacije krize u Ukrajini, izlazili iz obveznica u lokalnim valutama zemalja u celom regionu i/ili putem hedžing transakcija, radi zaštite od deviznog rizika svojih ulaganja pojačano kupovali devize.

Iz banke ističu da je normalnom funkcionisanju deviznog tržišta kod nas doprinelo i odgovorno ponašanje institucija i makroekonomska stabilnost i rekordno visok nivo deviznih rezervi.

– Ovu krizu dočekali smo sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra, koje su poslednjih godina dodatno ojačane u uslovima aprecijacijskih pritisaka u kojima je Narodna banka Srbije kupovala devize kako bi ublažila prekomerne oscilacije deviznog kursa u pravcu jačanja domaće valute, kažu i dodaju da imamo sasvim dovoljno sredstava da očuvemo postignutu stabilnost.

– Narodna banka Srbije će nastaviti kontinuirano da deluje kako bi relativna stabilnost kursa dinara prema evru ostala očuvana, imajući u vidu značaj ove stabilnosti za cenovnu, finansijsku i celokupnu makroekonomsku stabilnost. Pažljivo praćenje i analiza kretanja svih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja koji utiču na celokupnu finansijsku stabilnost, a samim tim i na normalno funkcionisanje deviznog tržišta omogućavaju Narodnoj banci da u slučaju potrebe, kao i do sada, reaguje pravovremeno i adekvatno, i to kako na strani kupovine, tako i na strani prodaje deviza, navode iz NBS.

Tražnja građana ponovo u normali

Što se tiče tražnje građana za efektivnim stranim novcem, iz NBS kažu da se situacija smirila i vratila u normalne i uobičajene tokove.

– U aprilu banke beleže neto otkup efektivnog stranog novca od fizičkih lica i ovlašćenih menjača, a ovlašćeni menjači beleže neto otkup efektivnog stranog novca od fizičkih lica. Smirivanju situacije doprinele su pravovremene i odlučne reakcije Narodne banke Srbije koja je u martu, u uslovima nezapamćene, bezrazložne i panične tražnje građana za efektivnim stranim novcem, pojačano i bez odlaganja snabdevala banke potrebnim količinama strane gotovine, što je stvorilo uslove da i menjačnice budu blagovremeno snabdevene.

– Pored toga, Narodna banka Srbije je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom, kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana. Tim povodom NBS je pojačala i kontrolu rada menjača, zaključuju iz NBS.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar