Home VestiEkonomija Mitrović: Iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos uzetih kredita

Mitrović: Iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos uzetih kredita

by bifadmin

Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je danas da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.

Mitrović je za TV Insajder istakla da u taj dug neki dogovoreni poslovi još nisu uračunati, pa projekti poput izgradnje kanalizacije širom Srbije, Beogradski metro i drugi veliki projekti još nisu deo obračuna.

Navela je da je dug Srbije prema Kini, kada se uračunaju drugi krediti koji još nisu došli na naplatu, verovatno oko 10 milijardi dolara.

Ukazala je da je iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija uzela od te zemlje.

„To su bile prve direktne investicije, ali sve ostalo su krediti i zajmovi za finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, koje dominantno realizuju kineske kompanije mimo tendera“, dodala je Mitrović.

Upitana ko je na dobitku od takve saradnje, Mitrović je odgovorila da su kineski krediti isprva bili povoljni i jedini koji su Srbiji bili dostupni, ali da se to u međuvremenu promenilo.

Mitrović je ukazala da je najviše pritužbi građana zbog „degradacije i bezobzirnog ophođenja kineskih firmi prema problemima životne sredine“.

Primetila je da je „vrlo teško objasniti i odbraniti“ to što u najplodnijem delu Srbije postoji, kako su kineski investitori rekli, najveća fabriku za proizvodnju guma.

Izvor Fonet

Foto Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar