Home VestiEkonomija Stotine tona jabuka iz Podunavlja ostale bez kupaca

Stotine tona jabuka iz Podunavlja ostale bez kupaca

by bifadmin

Proizvođači jabuka iz Podunavskog okruga zbog krize u Ukrajini nisu realizovali prodaju stotinu tona jabuka, a sa sličnim problemima suočavaju se i proizvođači drugih poljoprivrednih kultura.

Na sednici Grupacije za savetovanje i transfer znanja u poljoprivredi PKS ukazano je na probleme proizvođača Podunavskog okruga koji, zbog krize u Ukrajini, imaju nerealizovano na stotine tona jabuka. Istaknuti su i problemi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo oko nerealizovanih ugovora prodaje semena i usluga.

Izvoz zamrznute maline, zbog post-kovida i ukrajinske krize, značajno je opao u poslednje dve godine, pa je tako u januaru ove godine izvezeno 5,570 tona, što je manje za oko 30 odsto u odnosu na prvi mesec 2021, kada je izvezeno 7.930 tona, upozorila je i Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

I energetske kompanije našle su se u problemu zbog poskupljenja repromaterija. Sve veće poteškoće u nabavci repromaterijala, zamenske opreme i rezervnih delova usled visokih nabavnih cena otežavaju redovno poslovanje energetskih subjekata.

Izvor: PKS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar