Home VestiEkonomija U maju se inflacija u evrozoni popela na 8,1 odsto

U maju se inflacija u evrozoni popela na 8,1 odsto

by bifadmin

Sedmi mesec zaredom, potrošačke cene u evrozoni rastu. U maju je inflacija u monetarnoj uniji dostigla 8,1 odsto.

Posle objave da je Nemačka zabeležila najveći rast cena u poslednjih skoro pola veka, stigle su vesti i o njihovom rastu u celoj evrozoni. Prema preliminarnim rezultatima Evropske kancelarije za statistiku, inflacija se sa aprilskog rekorda od 7,4 odsto u maju popela na čak 8,1 odsto. To je više od onoga što su analitičari prognozirali (7,8 procenata).

Nemačka inflacija je, kada se harmonizuje da bi bila uporediva sa inflacijom u ostalim članicama EU, na godišnjem nivou iznosila 8,7 odsto, francuska je dostigla 5,8 odsto, a španska 8,5 procenata.

Svuda je rast potrošačkih cena podstaklo povećanje cena energenata i cena hrane, alkohola i cigareta, koje su porasle za 39,2 i 7,5 odsto, respektivno. No, i bez poskupljenja energije i hrane, inflacija bi u monetarnoj uniji bila 3,8 odsto.

Očekuje se da će cene i dalje rasti pošto se EU u velikoj meri oslanja na ruski gas i ostale energente, a njeni lideri su juče doneli odluku da smanje potrošnju ruskih energenata za 90 odsto do kraja ove godine.

Sada su sve oči uprte u Evropsku centralnu banku iz koje su se još ranije mogle čuti najave da bi mogla podići referentnu kamatnu stopu. Sastanak ECB-a bi trebalo da se održi 9. juna.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar