Home VestiEkonomija Bušatlija: Amerika nije više prva, a naročito ne jedina velesila na svetu

Bušatlija: Amerika nije više prva, a naročito ne jedina velesila na svetu

by bifadmin

Momenat je kada ne treba razmišljati da li smo na strani SAD, Evrope ili Rusije, nego treba da gledamo ko globalno ima ekonomsku budućnost u svojim rukam

To je rekao savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskoj vanrednoj situaciji, on je za Tanjug rekao da situacija nije normalna.
„Moramo se malo drugačije odnositi prema stvarima, možemo ih nazvati ovako ili onako, a suština je da se radi na tome da se situacija sanira, i da se predvidi kakvi će problemi biti, i da se za to spremite“, rekao je on.

Bušatlija je ocenio da smo suviše vezani za EU, jer više od 60 odsto spoljnotrgovinske razmene imamo sa tom unijom. Apostrofirao je da je najveći deo razmena sa Nemačkom i Italijom.

„Pošto smo suviše vezani za njih, a to su sve zemlje koje već suviše plaćaju sankcija koje su uveli Rusiji, i mi ćemo biti kroz saradnju sa njima oštećeni“, smatra on.

Istakao je da je reč o tekućem stanju, te da to nema veze sa našom promenom stava i opredeljivanjem. Naglasio je da, iako imamo ustaljene načine nabavke nafte, uglja i gasa, problem su zemlje oko nas.

„Problem su zemlje oko nas, i do koje mere će slušati svoju birokratiju iz Brisela, koja je inspirisana od SAD“, rekao je Bušatlija.

Podsetio je da je Bugarska pod pritiskom i kontrolom SAD uništila projekat Južnog toka, koji je trebalo da ima četiri puta veći kapacitet od izgrađenog Balkanskog toka, i da bude rešenje za Centralnu Evropu.

Kina je već šest godina značajno po kupovnoj moći iznad SAD

„Imamo izvor energenata, ali zavisimo od toga kako će se ponašati evropske države unutar EU“, rekao je on.

Bušatlija očekuje da ćemo kapacitete skladišta za gas zakupljene kod Mađara popuniti gasom koji će stići preko Ukrajine.

„Balkanski tok je preko Bugarske, a tamo su trvenje u kojoj meri treba pristati na generalne sankcije, koje i njih koštaju. Ali uništili su Južni tok, mogu i ovaj projekat da unište“, smatra on.

Buštlija kaže da će i građani morati da se prilagode i manje greju, ili nađu drugi način za grejanje, ako ne budemo imali količine gasa kolike su nam potrebe.

On je rekao da se ne suočava ceo svet sa ekonomskom krizom, jer su protiv Rusije, kako kaže, SAD i njeni vazali, što je zajedno manje od milijardu stanovnika, a ne ceo svet.

„Čak ni vazali ne slede apsolutno. Nemačka je u daleko najvećem problemu. Njihovo političko ponašanje i inertnost privrede će ih još više koštati“, ocenio je Buštalija.

Dodaje da bi, i da dođe do izuzetno brzog dogovora i mira u Ukrajini, popravka pričinjene štete po svetsku ekonomiju trajala dugo.

Buštlija tvrdi da SAD nisu više prva ekonomija, jer je po kupovnoj moći prva Kina.

„Kina je već šest godina značajno po kupovnoj moći iznad SAD. Oni nisu više prva, a naročito ne jedina velesila na svetu“, kazao je Bušatlija.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar