Home VestiEkonomija Da bi se izjednačili sa standardima zemalja EU, cigarete poskupljuju od 1.jula

Da bi se izjednačili sa standardima zemalja EU, cigarete poskupljuju od 1.jula

by bifadmin

U naredne tri godine cena duvana trebalo bi da se izjednači sa standardima zemalja Evropske unije

Od 1. jula cigarete će biti skuplje za 10 dinara, pa će pušači tako najjeftiniju paklicu moći da pazare do 300, dok će najskuplja koštati čak 580 dinara.

Razlog za poskupljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po, a koja se dva puta godišnje, u januaru i julu, u skladu sa akciznim kalendarom koriguje. Potom sledi još šest poskupljenja prenosi Blic.

Država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara uzimati 81,25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine, će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Ove izmene imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. To znači da će pušači u Srbiji za tri godine cigare plaćati kao u zemljama EU.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar