Home VestiEkonomija Domaći izum za uništavanje ambrozije bez hemije

Domaći izum za uništavanje ambrozije bez hemije

by bifadmin

Prof. dr Miloš Stanković osmislio je ekološko rešenje za uništavanje jednog od najinvazivnijih prirodnih alergena na svetu – ambrozije.

Ovaj uređaj pod nazivom „Ambrozer“ pomoću radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida, uništava korov u korenu. On pripada Stankovićevom startapu EWD (Electric weed destroyer) Technology.

Izum je do sada testiran na 180 vrsta korova. Pored Švedske i Srbije gde je isproban, korov je pomoću njega uništavan i u Sloveniji, Nemačkoj i Ruskoj Federaciji.

Posle detaljnog ispitivanja ovog uređaja, Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i da ima industrijsku primenu. Njegova serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godine.

„Plan je da ga distribuiramo u velike lance koji prodaju baštensku opremu, poput Jysk-a, Wobyhaus-a ili Uradi-sam, i to sistemom B2B prodaje“, kaže on.

Osmislio uređaj da pomogne bratu

„Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ovog alergena i tako sam krenuo sa razvojem uređaja pre desetak godina“, pojašnjava on za list „Preduzetnik“ kako je došao na ideju da se upusti u ovaj podvig.

Princip funkcionisanja

“Ambrozer” funkcioniše pomoću radio-frekvencije. Frekvencija se podešava u zavisnosti od vrste korova koji treba eliminisati. Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone. Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a da ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

Izvor: Pks.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar