Home VestiEkonomija Dug po bankarskim kreditima građana uvećan za 9,8 odsto

Dug po bankarskim kreditima građana uvećan za 9,8 odsto

by bifadmin

Za poslednjih godinu dana ukupan dug po bankarskim kreditima građana uvećan je za 9,8 odsto

Više od 3.200 milijardi dinara (27,5 milijardi evra) iznosio je dug po bankarskim kreditima u Srbiji na kraju maja što je 9,7 posto više nego pre godinu dana, navodi se u majskom Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije.

Najveći je rast zaduženje firmi sa 9,7 posto, sledi stanovništvo čiji su ukupni krediti veći za 9,8 posto, dok su krediti preduzetnika veći u ukupnom obimu za 7,5 posto.

Sami građani zaduženi su za 1.370 milijardi dinara, od čega su gotovinski krediti 652 milijarde dinara a stambeni 579 milijardi. Ako računamo da kredite mogu da dobiju samo zaposleni građani, a njih je u Srbiji 2,28 miliona, ispada da je po građaninu dug 5.272 evra.

To pokazuje i podatak da je veći broj ljudi koji su morali da uzmu kreditnu pozajmicu – 5,6 posto za godinu dana a lizing ugovora je više za 4,1 procenat.
Kod stambenih kredita stvar je jednostavna, s obzirom na to koliko su poskupele nekretnine i adaptacije, onda 14,5 posto rasta ukupnog zaduženja u ovoj kategoriji i ne predstavlja posebno visoku brojku.

Nikad urednije platiše

I pored povećanog obima duga, građani su postali još urednije platiše nego dosad.

Najmanja docnja pri plaćanju je u kategoriji stanovništvo, sa kašnjenjem većim od 60 dana je samo 2,3 posto sume kredita (prošle godine 2,4 odsto), zatim slede firme sa 3,1 odsto, pa preduzetnici gde je ona 4,9 posto.

Stanovnici su za godinu dana povećali broj tekućih računa za 3,5 posto, broj takvih računa u docnji povećan je za 11,7 procenata,a dok je iznos dozvoljenog prekoračenja na kraju maja 2022. godine bio manji za 2,7 posto.

Smanjen je broj kreditnih kartica za 2,8 posto, dok je broj njihovih korisnika manji za dva procenta.
Prošle godine u ovo vreme je bio 4.378 evra.

Zanimljivo je da su povećani dugovi građana i kod keš i kod stambenih kredita. Dug po gotovinskim je veći za 11,2 posto za godinu dana, i on bi mogao da se tumači time da su građani morali više da se zadužuju jer su im porasli i troškovi života, odnosno pali prihodi.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar