Home VestiPolitika i društvo Evropski parlament: Do 2026. trećina direktorskih pozicija ženama

Evropski parlament: Do 2026. trećina direktorskih pozicija ženama

by bifadmin

Nakon decenije blokade u Veću, Evropski parlament i države članice EU-a posle decenije blokade u Veću, konačno su se složili oko akta o povećanju broja žena u upravnim o dborima, piše Jutarnji list.

Privremeni sporazum, postignut sinoć, ima cilj da osigura ravnopravnost polova u upravama trgovačkih društava koja se kotiraju na berzama u Uniji.

Jutarnji piše da je devet zemalja do sinoć bilo protiv tog predloga -Nemačka, Holandija, Danska, Estonija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Švedska i Slovačka, tvrdeći kako bi to pitanje trebalo biti regulisano na nacionalnoj nivou.

Tokom poslednjih deset godina, na starom kontinentu ostvaren je određeni napredak u pogledu rodne ravnopravnosti u upravama. Međutim, taj je napredak bio neujednačen te je u oktobru 2021. u proseku bilo samo 30,6 odsto članica i samo 8,5 odsto predsednica upravnih odbora, što je porast u odnosu na 10,3 odsto, odnosno tri odsto u 2011. godini.

Postoje i značajne razlike među država članicama, pri čemu je u Francuskoj 45,3 odstoo žena članica u upravnim odborima, dok ih je na Kipru samo 8,5 odsto.

Većina, 18 od 27 zemalja EU, godinama je podržavala dogovor o povećanju broja žena u odborima, ali to nije bilo dovoljno jer je za usvajanje bilo potrebno osigurati kvalifikovanu većinu, što je značilo da predlog treba da podrže države koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU-a.

Prevagu donela Nemačka

“Prevagu na poslednjem sastanku Veća donela je Nemačka, koja je dolaskom koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala, konačno mogla glasati za usvajanje predloga. To je otvorilo put za početak pregovora s Evropskim parlamentom, te je nakon tri kruga pregovora donet privremeni sporazum”, piše Jutarnji list.

Nakon što Parlament i Veće službeno odobre sporazum, Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.

Države članice trebale bi Direktivu da implentiraju dve godine nakon usvojanja.

Prema Direktivi o ženama u upravnim odborima, do 30. maja 2026. godine bi najmanje 40 odsto neizvršnih direktorskih mesta ili 33 odsto svih direktorskih pozicija trebale da zauzimaju žene.

Cilj bi se postigao, prenosi ovaj list, davanjem prednosti kandidatu nedovoljno zastupljenog pola kada se jednako kvalifikovane osobe prijave za isti posao.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar