Home VestiEkonomija Gorivo najjeftinije u BIH a najskuplje u Grčkoj

Gorivo najjeftinije u BIH a najskuplje u Grčkoj

by bifadmin

Sa izbijanjem rata u Ukrajini, cene naftnih derivata ne prestaju da rastu, a to povećava troškove turističkih aranžmana i putovanja kolima.

Euronews Srbija piše da turisti obično prave računice gde da sipaju gorivo kako bi prošli najpovoljnije na putu do mora. Ukoliko se posmatraju najpopularnije destinacije na koje građani Srbije odlaze na letovanje, trenutno se najskuplje gorivo sipa u Grčkoj, gde benzin košta 2,32 evra (oko 270 dinara), dok je dizel 1,88 evra (oko 220 dinara).

U regionu najeftinije je u Bosni i Hercegovini, te na tu „povoljnost“ treba da računaju oni koji se odluče da na more u Crnu Goru idu preko BiH.

Na pumpama u Srbiji dizel gorivo od petka, 3. juna košta 206 dinara za litar, dok je cena benzina 193 dinara. Cena auto-gasa dostigla je novi rekod od 112 dinara za litar. Prema zvaničnom kursu Narodne banke, dizel u Srbiji košta 1,76 evra, dok je benzin 1,64 evra.

Računica je jasna – litar benzina u Grčkoj skuplji je za 77 dinara nego u Srbiji, dok za dizel treba izdvojiti 14 dinara više.

Tradicionalno, prethodnih godina na putu za Grčku turisti iz Srbije čekali su da pređu u Severnu Makedoniju i tamo da sipaju gorivo. Međutim, i u toj zemlji je došlo do poskupljenja, te se mora računati na nešto više cene. Dizel košta 99,5 denara što je oko 1,63 evra (190 dinara), dok je cena benzina je 109 denara, što je 1,78 evra (208 dinara). Imajući u vidu da je gorivo najskuplje u Grčkoj, sve što se sipa pre granice te zemlje predstavlja uštedu.

U regionu gorivo najpovoljnije u Republici Srpskoj/BiH

Nije tajna da građani Srbije koji žive u pograničnom delu, prelaze u Republiku Srpsku da sipaju gorivo jer je jeftinije. Sada su porasle cene i tamo, ali su i dalje niže nego u Srbiji. Benzin se na pumpama u BiH može kupiti za 3,09 konvertibilnih maraka (1,58 evra), što je 185,4 dinara, dizel je 3,19 KM (1,63 evra), što je 191,4 dinara, dok se za plin mora izdvojiti 1,73 KM (0,88 evra), što je 103,8 dinara. Na povoljnije cene treba da računaju oni koji planiraju odmor u Crnoj Gori, a odluče se da na put krenu preko BiH.

Cena goriva u Crnoj Gori

Kada je reč o Crnoj Gori, tamo su cene goriva nešto niže nego u Srbiji. Dizel u Crnoj Gori košta 1,57 evra (183 dinara) dok je cena benzina 1,64 evra (što je oko 192 din

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar