Home VestiEkonomija Koliko se može zaraditi na sezonskim poslovima u našem okruženju?

Koliko se može zaraditi na sezonskim poslovima u našem okruženju?

by bifadmin

Manjak radne snage nigde nije tako akutan i vidljiv kao u ugostiteljstvu, a još je izraženiji leti kada mladi ljudi iz Srbije odlaze da rade na jadranskoj i egejskoj obali, piše Danas.

Oglasi za radnike u fabrikama u Češkoj i Slovačkoj, za sve vrste majstora u Austriji i Nemačkoj su aktuelni tokom cele godine, ali trenutno su najtraženiji, sa ili bez iskustva, konobari, kuvari, sobarice, pomoćnici u kuhinji, hostese, pica-majstori i razna druga zanimanja.

Najviše radnika traže hoteli iz Hrvatske gde tradicionalno leti odlaze ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali ove godine ima čak i Filipinaca i Nepalaca.

Prema oglasima agencija za zapošljavanje kuvari u zavisnosti od iskustva i hotela u kom će raditi mogu mesečno da zarade od 1.350 do 2.250 evra, pica-majstori 1.500 do 2.000 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 600 do 1.200 evra, konobari do 1.300 evra, recepcionari do 1.400 evra, gril-majstori do 2.000 evra, a traže se i prodavci ili prodavačice, sobarice koje mogu da zarade i do 1.000 evra, portiri, voditelji domaćinstva koji primaju i ispraćaju goste…

Osim toga pored neto plate obezbeđen je sad već obavezno smeštaj, pošto je na jadranskom primorju, a posebno u Dubrovniku najam soba preskup, a najčešće se može računati i na dva obroka.

Nešto manja je tražnja za radnicima u Crnoj Gori, a oglasa ima raznih. Optimistični traže kuvara sa najmanje pet godina iskustva i nude platu od 1.000 do 1.200 evra. Drugi nude do 1.800 evra za kuvara, 500 do 1.000 evra za pomoćnika u kuhinji. Naravno uz smeštaj i hranu.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar