Home Promo KOMPANIJE COCA-COLA HBC SRBIJA I BAMBI PREDSTAVILE IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM POSLOVANJU

KOMPANIJE COCA-COLA HBC SRBIJA I BAMBI PREDSTAVILE IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM POSLOVANJU

by bifadmin

Kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Bambi predstavile su Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu, pod nazivom „Budućnost je zajednička odgovornost“. Ovo je deveti izveštaj kompanije Coca-Cola HBC Srbija, dok je drugi u kojem se predstavljaju zajednički rezultati i ciljevi sa kompanijom Bambi, koja je od 2019. deo Coca-Cola HBC porodice.

U još jednoj izazovnoj godini, Coca-Cola HBC Srbija i Bambi nastavili su sa inovacijama i razvojem biznisa, ali i poboljšanjem svih indikatora kad je u pitanju zaštita životne sredine, kao važna oblast održivosti. Među najvažnijim dostignućima koja imaju uticaj na zaštitu životne sredine izdvajaju se:
• Coca-Cola HBC Srbija smanjila je potrošnju vode po litru proizvedenog pića 53,45% i potrošnju energije za 56% od 2007. godine;
• Coca-Cola HBC Srbija postala je prvi nosilac prestižnog AWS sertifikata, koji potvrđuje izuzetnu brigu o vodnim resursima u punionicama kompanije
• Kompanija Bambi od 2017. smanjila je utrošak vode po toni proizvoda za 24,7%;
• 99,27% otpada generisanog u proizvodnji kompanija Coca-Cola HBC Srbija šalje na reciklažu. Kompanija Bambi je tokom 2021. godine reciklirala 98% generisanog proizvodnog otpada;
• Posađeno je ukupno 800 novih stabala drveća.

„U 2021. godini ne samo da smo uspeli da se oporavimo od izazova koji je Covid postavio pred nas, već smo postavili temelje za novi ubrzani rast u godinama koje dolaze, ulaskom u nove kategorije i proširenjem portfolija inovacijama. Pamtićemo 2021. godinu kao rekordnu i kada je reč o našem doprinosu oporavku i razvoju zajednice u kojoj poslujemo, ali i prema impresivnom napretku koji smo ostvarili u domenu zaštite životne sredine. Ulagali smo u napredne tehnologije, poput pametnih rashladnih uređaja, formirali smo zelenu flotu kako bismo smanjili štetne emisije voznog parka, opredelili se za još inovacija na ambalaži. A ipak osećamo da je ovo tek početak, jer je za naš izvanredni tim zaposlenih, održivost oduvek aktuelna tema, stvar opredeljenja i zajednička odgovornost“, rekao je na predstavljanju Izveštaja Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

Za kompaniju Bambi, 2021. godina je takođe bila uspešna.

“Prvi put u istoriji, naš izvoz je prešao magičnu granicu od 10.000 tona, uz rast od 10 odsto u odnosu na 2020. godinu. Investirali smo 11 miliona evra u novu proizvodnu Plazma liniju i započeli izgradnju Centra za istraživanje i razvoj koji će, obećavamo, biti povod brojnih lepih vesti, a pre svega izvor inspiracije, ideja, znanja. Brinemo svakodnevno i o našim zaposlenima, radeći na njihovom osnaživanju. Pažljivo razmatramo i svoje poslovne planove brinući o zaštiti životne

sredine, jer generacije koje dolaze od nas očekuju odgovornost, baš kao i mi od njih talenat, inovativnost i bolje sutra”, istakao je Ognjen Lazić, direktor finansija u kompaniji Bambi.

Zastupljenost žena, razvoj mladih i briga o zajednici
Na prezentaciji Izveštaja saopšteno je da 67,7% menadžerskih pozicija u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija zauzimaju žene, dok je taj procenat u kompaniji Bambi 46.97%. Obe kompanije ulagale su u obuke zaposlenih, više od 29,9 hiljada sati (Coca-Cola HBC Srbija), odnosno 12,7 hiljada sati (Bambi).

Mladi su ostali važan fokus, pa su na njihovom osnaživanju ove dve kompanije radile kroz edukativne programe Coca-Cola podrška mladima i Bambi for YOUng.

Pored brojnih projekata i inicijativa u 2021. godini, kompanije su u razvoj lokalnih zajednica uložile 92 miliona dinara.
I ove godine, predstavljanju Izveštaja prethodio je Sustainability forum, na kojem su predstavnici kompanija, državnih institucija, medija i civilnog sektora razgovarali o važnim temama kao što su upravljanje vodama, ambalaža, razvoj zajednica i donacije.
Izveštaj o održivom poslovanju usklađen je, kao i do sada, sa zahtevima najzastupljenije svetske metodologije u toj oblasti – Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava visoke zahteve Globalnog dogovora Ujedinjenih naci

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar