Home VestiEkonomija Koncept glamuroznog kampovanja novi hit u svetu

Koncept glamuroznog kampovanja novi hit u svetu

by bifadmin

U pitanju je aktivnost koja čuva okolinu, spaja vas sa prirodnom, a nudi u isto vreme – avanturu i prijatno, glamurozno iskustvo

Kako pomiriti kampovanje i komfor? Spavati u prirodi, pod vedrim nebom, a opet – osećati se kao kod kuće, prijatno i bezbedno… Tako je nastao glamping („glamorous“ i „camping“) koncept glamuroznog kampovanja.

Sama ideja nije „nova“, iako je tako doživljavamo. Sada se munjevito širi planetom, i posebno dobija na popularnosti nakon perioda korone, kada su ljudi dobili naglašenu potrebu da izoluju i ponovo povežu sa prirodom.

Glamping vuče korene iz dalekog 15, pa i 16. veka, kada su evropski i otomanski vladari – za vreme pohoda – spavali van svojih palata, a za koje je morao biti obezbeđen luksuzni „smeštaj“. Naravno, sam izgleda kućica i kampera nije ono što možemo videti danas, ali je oduvek postojala ideja da se boravak u prirodi donekle učini otmenijim.

Srbija ima veliki potencijal vezano za glamurozno kampovanje

Ali, kada kažemo „otmeno“ ili „glam“, ne mislimo samo na vrhunsku zamisao i opremljenost, već i na „eko momenat“ o kojem se danas priča više nego ikada: naime, glamping je pre svega aktivnost koja čuva okolinu, budući da su objekti čestonapravljeni od recikliranih materijala.

Ono što nude autentični glampinzi jesu čak i SPA centri, svilena posteljina, privatne plaže, zatim lični batler i otmeno opremljeni dnevni boravci, a pogodnosti koje nude ovakvi koncepti jesu avantura, planinarenje, biciklizam, rafting… Što se tiče regiona, Slovenija je, recimo, otišla najdalje u tom smislu. Tamo ćete noćenje u glampingu platiti oko 100 evra, u proseku, dok se ponegde u Francuskoj isto zadovoljstvo plaća 1.000 evra…

Srbija bi mogla imati veliki potencijal vezano za glamurozno kampovanje, s obzirom na mnogo „čistih“, netaknutih predela, mnogo zelenila, reka, jezera… Šumadija, Vojvodina, Homolje, samo su neke od idealnih destinacija. Treba reći i da je glamping nova vrsta „dodira s prirodom“, tako da se uglavnom praktikuje tamo gde nema mnogo stambenih objekata i zgrada bile koje namene.

U Srbiji se, na Booking-u, izdvaja nekoliko prelepih objekata ovog tipa.

Recimo, glamping kod jezera Međuvršje (Čačak) nudi bar i besplatan WiFi, a smeštajne jedinice imaju balkon, TV sa ravnim ekranom i sopstveno kupatilo sa tušem i besplatnim toaletnim priborom. Takođe, apartman poseduje vrt i terasu za sunčanje, a smešten je 48 km od Zlatibora i 29 km od Divčibara.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar