Home VestiEkonomija Najisplativije branje vrganja i lisičarki

Najisplativije branje vrganja i lisičarki

by bifadmin

Obilne kiše i topli dani doprineli su da gljiva u šumama Centralne Srbije bude u izobilju. Među onim jestivim, najcenjenije su vrganji i lisičarke, pa berači pečuraka ovih dana zadovoljno trljaju dlanovima, jer se za kilogram svežeg vrganja može dobiti i 500 dinara. U zavisnosti od kvaliteta, kilogram sušenog vrganja ide i do 5.000.

Sakupljanje gljiva ovih dana je aktuelno u grabovim i cerovim šumama. Mnogi berači gljive ne prodaju već ih zamrzavaju, suše ili pasterizuju za domaće potrebe.

Goran Kostić iz Kraljeva kaže da je intenzivna potraga za pečurka počela pre dve nedelje.

– Pečuraka ove godine, zbog čestih kiša, ima u izobilju. Iako sa porodicom živim u gradu, svaki vikend provodimo na selu u prirodi. Dogodilo se da za vikend nađem i dvadesetak kilograma vrganja – priča ovaj Kraljevčanin, napominjući da je samo pravi berači znaju koliko su kvalitetni takvi dani provedeni u šumama.

On kaže da otkupljivači za kilogram prvoklasnog vrganja nude oko 400 dinara, dok su druga i treća klasa jeftiniji oko 250. Najisplativije je, kaže Goran, sušiti vrganj i čekati povoljnu cenu.

Sušeni vrganj se obično prodaje krajem leta ili početkom jeseni, kada se završi sezona berbe. Otkupljivači trenutno za kilogram prve klase suvog vrganja daju do 5.000 dinara, dok je druga klasa oko 2.500, izveštava portal Nova.

– Osim vrganja, ove godine u izobilju ima lisičarke i petrovače. Prošlog leta se ne sećam da sam našao bilo kakvu pečurku u šumi, takva je suša bila – kaže ovaj berač pečuraka.

Sveži vrganji se mogu naći i na kraljevačkoj Zelenoj pijaci i trgovci ih cene 500 dinara za kilogram. Zanimljivo je da se na ovoj pijaci može pronaći i tzv. bulindža ili kako je još u nekim krajevima Srbije zovu jajčara i kneginja. Kilogram ove veoma kvalitetne pečurke košta 1.000 dinara. Na pijaci su ponudi i sirnjaje i mlečnice. One su jeftinije, i kreću se između 300 – 400 dinara za kilogram.

– Svakog dana ih donosim na pijacu. Poznajem pojedine šume, i tačno znam gde ću tražiti pečurke. Ne gubim puno vremena, jer to gledam kao na posao. Ali, moram da priznam da je ova godina fantastična za pečurke. Nadam se da će i na jesen biti ovako – rekao je prodavac na pijaci za Nova.rs.

Izvor: Nova.rs/Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar