Home VestiEkonomija NIS zbog sankcija ostaje bez ruske nafte

NIS zbog sankcija ostaje bez ruske nafte

by bifadmin

Novim paketom sankcija EU prema Rusiji onemogućeno je snabdevanje Naftne industrije Srbije ruskom naftom, ali bi moglo da se nastavi snabdevanje preko hrvatske luke Omišalj svim ostalim vrstama sirove nafte sem ruske, navodi se u odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike Tanjugu.

Da podsetimo, Evropska unija uvodi nove sankcije za ruske izvoznike energenata, Sberbanku i ruske medije, koje će važiti do kraja 2022. godine. Cilj ove, šeste runde sankcija, je da se onesposobi uvoz 90 odsto ruske nafte u 27 članica Unije, kao i da se onemogući njena distribucija u druge evropske zemlje. Jedna od tih zemalja je i Srbija.

Onemogućen prevoz preko mora

“Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj. To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu je već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja”, navodi se u informaciji Ministarstva rudarstva i energetike.

Ističe se da izuzeci od 6. paketa države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda.

“Navedeno je da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom ali posle osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama EU ili trećim državama. Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete su i imaju mogućnost i ubuduće da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje”, navodi se u informaciji.

Srbija će raditi na povećanju zaliha

Iz Ministarstva poručuju da će se u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, raditi i na povećanju zaliha sirove nafte “koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu”.

Poručuje se da je jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije.

Izvor: RTV, DW

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Abe 6. juna 2022. - 07:02

To samo govori da EU i njene članice ponaosob Srbiji nisu prijatelji, te i Srbija jasno njima treba staviti do znanja da njihovo takvo ponašanje smatra neprijateljskim činom.

Odgovori

Ostavite komentar