Home VestiEkonomija Novi talas radničkog samoorganizovanja u SAD: I Apple dobio sindikat

Novi talas radničkog samoorganizovanja u SAD: I Apple dobio sindikat

by bifadmin

Zaposleni u maloprodaji kompanije Apple u američkoj saveznoj državi Merilend su napokon uspeli da se sindikalno organizuju, formirajući sindikat AppleCORE.

Radnici te kompanije su prethodno i u nekim drugim američkim državama pokušavali da naprave sindikat ali nisu uspevali u svojoj nameri.

Zato se formiranje AppleCORE-a smatra prelomnim momentom, doduše ne za celo američko tržište, već samo za pomenutog tehnološkog giganta. Pre toga su neke druge velike kompanije, kao što su Starbucks i Amazon, dobile sindikate. Svi oni imaju slične motive – borbu za unapređenje radničkih prava.

Radnici kompanije Apple kroz sindikat će se, kako kažu, boriti ne samo da dobiju bolje plate i beneficije, već i za uvažavanje njihovog glasa kada se radi o donošenju važnih odluka u toj firmi.

Ali naravno, njihov fokus će biti i na zaradama, posebno sada u situaciji kada inflacija raste mnogo brže od prihoda zaposlenih. Da podsetimo, prateći situaciju u ekonomiji, prošlog meseca Apple je podigao minimalnu satnicu sa 20 na 22 dolara, međutim neki zaposleni misle da je ovo povećanje nedovoljno.

Izvor: Kvarc

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar