Home VestiEkonomija Oko 250.000 građana ima privatno zdravstveno osiguranje

Oko 250.000 građana ima privatno zdravstveno osiguranje

by bifadmin

Očekuje se da će premije dobrovoljnog medicinskog osiguranja rasti zbog toga što rastu i cene medicinskih usluga, rekao je direktor Sektora za korporativno poslovanje i afiniti iz Unika (Uniqa) osiguranja Đorđe Nedeljković.

On je na konferenciji „Rizici novog doba: dve godine pandemije“, koju je organizovala platforma „Be risk protected“, naveo i da trenuntno samo oko 250.000 građana ima privatno zdravstveno osiguranje.

„Suočeni smo sa medicinskom inflacijom koja je verovatno dvocifrena, cene usluga medicinskih provajdera rastu, samim tim rastu i naši troškovi“, istakao je Nedeljković.

Učešće premije dobrovoljnog osiguranja 2021. godine je u Srbiji poraslo za 27,5 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci NBS.

Nedeljković objašnjava da je retko ko očekivao ovako značajan skok ove vrste osiguranja iako su svi prognozirali rast.

„Sa strane naše kompanije, ali i tržišta generalno, očekujemo dalji rast ove vrste osguranje“, rekao je on.

Tržište dobrovoljnog zdravtsvenog osiguranja je najviše povezano sa tržištem rada i ako tu ne bude nekih većih potresa, u smislu da poslodavci ne moraju „seku svoje troškove na uštrb zadovoljstva svojih zaposlenih“, ova vrsta osiguranja će biti sve prisutnija, ocenjuje Nedeljković.

Cena premije trenutno varira u zavisnosti od paketa i može da ide od 80 do 120 evra godišnje, pa do nekoliko stotina evra godišnje, kaže Nedeljković.

Prema njegovim rečima, poslodavci uglavnom ne ugovaraju iste pakete za top menadžment, srednji menadžment i operativni deo kompanije.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar