Home VestiEkonomija Pad cene bakra upozorava na recesiju

Pad cene bakra upozorava na recesiju

by bifadmin

Pojedini investitori smatraju da su cene bakra ključne za globalnu ekonomiju, tj. da njegova cena nagoveštava ekonomska kretanja.

Cene bakra najniže su u posljednjih 16 meseci – u samo dve sedmice snizile su se za više od 11 posto. Daniel Ghali iz finansijske kompanije TD Securities je ukazao da cene ovog resursa, njegovo pojeftinjenje ukazuje na to da se usporava globalni ekonomski rast, prenosi Klix.ba.

Bakar se koristi u različite svrhe – za proizvodnju električnih žica, za proizvodnju vodovodnih cevi, itd. Potražnja za njim raste kada se i ekonomija razvija, a potražnja se smanjuje kada se ekonomski razvoj usporava.

Cene bakra su ranije ove godine, nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, porasle. U Rusiji je četiri posto od ukupne svetske proizvodnje bakra i sedam posto od ukupne svetske proizvodnje nikla. Trgovci su bili nervozni da će se desiti nestašica ovog metala usljed ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa, pa su počeli gomilati njegove zalihe.

Ekonomski razvoj usporava

No, sada, kako se sve više strahuje od recesije, cene bakra su sve niže. To se dešava u trenutku kada sve ukazuje na to da se ekonomski razvoj usporava. U međuvremenu su cene goriva i hrane sve više.

Finansijska kompanija S&P Global je objavila da je proizvodnja u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država naglo usporila. Kompanije su pod utoliko većim pritiskom zbog toga što je izgledno da će se u Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti znatan rast kamatnih stopa kako bi se usporila inflacija.

Prema podacima američke organizacije PMI, ekonomski rast u Evropi je najniži u poslednjih 16 meseci. I Kina, koja je ključni motor svetske ekonomije, bori se protiv izazova, koji su usledili nakon pandemije, i posledica negativnih kretanja na tržištu nekretnina.

Darvei Kung iz kompanije DWS očekuje da će se ekonomski rast najmnogoljudnije države na svetu ponovo ubrzati te da će to uticati i na cene bakra, ali i drugih potrepština. Smatra da je pitanje vremena kada će se to desiti. No, dok se to ne desi, cene bakra bi mogle biti još niže zbog zabrinutosti za ekonomiju, a što nagoveštava recesiju, prenosi CNN.

Izvor: Blic

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar