Home VestiEkonomija Proizvođači maski za lice polako zatvaraju kompanije

Proizvođači maski za lice polako zatvaraju kompanije

by bifadmin

Iako je generalno imala veoma loš uticaj na ekonomiju, pandemija korona virusa je za neke preduzetnike stvorila nove poslovne šanse. Međutim sada, kako se širenje zaraze usporava, opstanak njihovih firmi je pod znakom pitanja. To je slučaj upravo sa proizvođačima maski za lice.

U proleće 2020. godine u svetu je vladala do tada neviđena nestašica zaštitnih maski za lice. Zato je otpočinjanje njihove proizvodnje delovalo kao sasvim logičan poslovni potez. U SAD su se na njega odlučile desetine startapova, koji su započeli proizvodnju i običnih hirurških ali i nešto skupljih i kvalitetnijih maski poput N95 ili KN95.

No, sada kada je korona virus posustao i maske više nisu obavezne, neke od ovih kompanija nalaze se u velikim finansijskim problemima. Njihovi vlasnici su u ovaj poslovni poduhvat uložili svoju ušteđevinu ili se čak i zadužili, a posao im više ne ide dobro.

Zatvaranje kompanija

Iz Američke asocijacije proizvođača maski za VOA kažu da su mali proizvođači koji su pokrenuli svoj biznis tokom pandemije, za ove dve godine kreirali 8.000 novih radnih mesta, zahvaljujući velikoj tražnji za njihovim proizvodima. Sada je ta tražnja prepolovljena, sa tendencijom daljeg pada, pa se postavlja pitanje šta će dalje biti sa ovim kompanijama i njihovim zaposlenima.

Neka od tih preduzeća su već zatvorena a neka razmatraju kako bi mogla da se preorijentišu na drugu granu privrede. O tome najbolje svedoči podatak da je tokom 2021. Američka asocijacija proizvođača maski imala čak 30 članica, a sada tek desetak njih i dalje proizvodi ovu robu. Na sve to, poslovanje im otežava konkurencija iz Kine sa svojim izuzetno jeftinim proizvodima.

Zato proizvođači maski traže od američkih vlasti da ih subvencionišu po sličnom principu po kojem subvencionišu poljoprivrednike. Kako kažu, od presudne važnosti je očuvati ovu privrednu granu za slučaj da nam se desi neka nova pandemija.

Izvor: VOA

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar