Home VestiEkonomija Rublja dostigla najviši nivo u poslednjih sedam godina u odnosu na dolar

Rublja dostigla najviši nivo u poslednjih sedam godina u odnosu na dolar

by bifadmin

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar.

Prvi put od maja 2015. godine rublja je na nivou od 50 za dolar, i takav oporavak nakon znatnog pada čini je najuspešnijom valutom na svetu.

Međutim, ovaj uspeh nije postignut tržišno, jer rublju na Zapadu svi izbegavaju a kod kuće u Rusiji je ona obavezna novim merama dražave – zabranom ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka, obaveznom zamenom dela deviza u rublje za firme i naplatom nafte i gasa prodatih u svetu konverzijom iz čvrstih valuta u rublje.

Rublja je porasla prema dolaru za više od tri odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izveštava Rojters.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za tri procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.
Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak berzi zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na između 70 i 80 rubalja za dolar.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar