Home VestiEkonomija Rudari kriptovaluta napuštaju „brod koji tone“?

Rudari kriptovaluta napuštaju „brod koji tone“?

by bifadmin

Brod koji tone pod imenom „kripto tržište“ počeli su da napuštaju i rudari kriptovaluta, posebno oni manji koji su u posao ušli blizu vrhunca tržišta

Kako navodi Fajnenšel tajms, poslednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitkoina s obzirom da potonuće vrednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije dobrano smanjuje njihovu dobit.
Takozvani heš rejt (hash rate), merilo iznosa energije utrošene za dobijanje novih bitkoina, od početka nedelje pao je za četiri odsto, prema podacima stranice Blockchain.com. Pad sugerirše da su rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rešavanje složenih računarskih operacija kojima nastaju bitkoini, prenosi Poslovni dnevnik.

Rudari utrošili manje energije za rudarenje

Blockchain.com takođe poseduje podatke koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarima za nove bitkoine pao na najniži nivo u poslednjih gotovo godinu dana.

To se odražava i na vrednost akcija kompanija koje se bave tim poslom, a uvrštene su na berzama. Tako je cena deonica kompanija Maraton didžital i Hat 8 u proteklih mesec dana srezana 40 odsto, dok je berzovna kapitalizacija Argo blokčejna pala 35 odsto.

„Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja“, ističe za FT Aleksander Nojmiler, rukovodilac projekata digitalne imovine u Kembridž centru za alternativne finansije. Podsećanja radi, poslednjih nedelja eskalirao je pritisak na kripto tržište koji traje već nekoliko meseci.

Uzrok leži u propasti stabilnih kriptovaluta terraUSD i luna, a nedavno je kripto banka Celzijus zaustavila isplatu novca klijentima što je dodatno pojačalo prodajni pritisak. Sa 3,2 biliona dolara, koliko je u novembru iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilion dolara.

Samo ove godine vrednost bitkoina se prepolovila, a ove nedelje je njegova cena pala ispod 21.000 dolara. Juče oko podneva bitkoinom se trgovalo po 21.209 dolara. U odnosu na rekordnu vrednost u novembru prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 odsto.

„Mnoštvo je rudara u industriji na koje utiču fluktuacije cena energije. Zbog toga osećaju pritisak iz dva različita smera: visokih troškova s jedne te nižih prihoda po izrudarenom bitkoinu s druge strane“, ističe Čarli Šumaher, portparol Maraton didžitala, jednog od najvećih rudara na svetu.

Prilagođavanje realnosti

Dok veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu da drže glavu iznad vode jer imaju ugovorene fiksne cene električne energije, manje kompanije su u riziku gašenja poslovanja ili preuzimanja od strane većih kompanija.

Didar Bekbaouov, suosnivač kazahstanske kompanije Xive, izjavio je kako se „prilagodio novim cenama i realnosti“ te je isključio neprofitabilno rudarenje kada je cena bitkoina pala ispod 25.000 dolara.

Tim je kompanijama sve teže da pronađu potreban kapital za preživljavanje na tržištu. Osim što će deo njih to prisiliti na zatvaranje vrata, kod drugih će otkazati planirana ulaganja u nove, moćnije računare.

„U nekim slučajevima, zbog problema s kapitalom i snižavanja marži, narudžbine su počele da se otkazuju“, navodi Šumaher. Džejmi Leverton, izvršni direktor kanadskog Hat 8, kaže da su mnogi ušli u taj posao na vrhuncu tržišta i u narednim mesecima mogli bi da postanu finansijski prenapregnuti.

Leverton ističe da se Hat 8 pripremio za pad tržišta još pre godinu dana, te je stvorio zalihu od 7.078 bitcoina koje može iskoristiti za akvizicije. Stoga Piter Vol, izvršni direktor britanskog Argo blokčejna, predviđa prvi talas preuzimanja u tom sektoru u narednih godinu dana.

Izvor: Poslovni dnevnik/B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar