Home VestiEkonomija Saudijska Arabija će povećati proizvodnju nafte ako je Rusija smanji

Saudijska Arabija će povećati proizvodnju nafte ako je Rusija smanji

by bifadmin

Saudijska Arabija je spremna da poveća proizvodnju nafte ako ruska proizvodnja značajno padne zbog zapadnih sankcija koje su joj uvedene, piše Fajnenšel tajms (FT).

Vode se razgovori o tome da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odmah povećaju proizvodnju, što bi moglo da bude objavljeno na današnjem sastanku grupe OPEK+, rekao je za FT jedan diplomata, prenosi Rojters. Grupu OPEK+ čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici s Rusijom na čelu.

Povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar biće prebačeno na jul i avgust, naveo je sagovornik britanskog poslovnog lista.

Da podsetimo, Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, ranije je odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote na koju je, kao članica grupe OPEK+, pristala u okviru sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje.

Međutim, sada se Rijad saglasio s predlogom da promeni svoj stav i da poveća proizvodnju kako bi se smirile cene nafte, priklanjajući se zahtevu administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar