Home VestiEkonomija Eurostat: Hrana i bezalkoholna pića u Srbiji najskuplji u regionu

Eurostat: Hrana i bezalkoholna pića u Srbiji najskuplji u regionu

by bifadmin

Iako su hrana i bezalkoholna pića kod nas 15 odsto jeftiniji od evropskog proseka, u poređenju sa našim regionom Srbija je u ovom pogledu najskuplja.

Prema podacima Eurostata, hrana i piće u Srbiji su skuplji nego u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Naša zemlja takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 odsto veće od evropskog proseka. Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5 odsto evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93 odsto).

Evropske zemlje sa najvišim i najnižim cenama

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40 odsto više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132 odsto evropskog proseka), Švedska (128 odsto) i Finska (126 odsto).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56 odsto proseka EU, i Poljska (60 odsto).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25 odsto više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69 odsto proseka EU, i Poljska (72 odsto). Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73 odsto, u Švedskoj za 36 odsto, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64 odsto proseka EU), Poljskoj (72 odsto) i Mađarskoj (79 odsto).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar