Home VestiEkonomija Evropska komisija blokirala zajam od 1,5 milijardi evra Ukrajini

Evropska komisija blokirala zajam od 1,5 milijardi evra Ukrajini

by bifadmin

Evropska komisija je blokirala zajam od 1,5 milijardi evra Ukrajini jer oprez prevladava nad hitnim potrebama zemlje.

Evropska investiciona banka (EIB), kreditna institucija EU, ponudila je zajam Kijevu. Komisija garantuje zajmove EIB za operacije van Evropske unije, sa provizijom koja obično iznosi 9 odsto ukupnog finansiranja. Ali u ovom slučaju, Evropska komisija želi da provizija bude na 70 odsto ukupnog finansiranja, kao što je to učinila sa prethodnom ponudom od milijardu evra za Ukrajinu, rekli su zvaničnici. Prema njihovim rečima, komisija postavlja zahtev u slučaju da zemlja ne može da vrati sredstva, piše Blumberg, a prenose strani mediji.

Portparol komisije rekao je da EU treba da se uveri da može da pokrije gubitke ako Ukrajina ne plati. Komisija traži alternativna rešenja kako bi podelila neke od dodatnih rizika povezanih sa ovim kreditima, dodao je zvaničnik.
Sama EU se trudila da pregovara o kratkoročnom finansiranju Ukrajine za isplatu plata i drugih operativnih troškova. Evropska unija je već bila prinuđena da privremeno smanji iznos hitnog finansiranja koji šalje Kijevu. Ponuda od milijardu evra prošle nedelje je stavljena na čekanje, jer je Nemačka blokirala veći paket od skoro devet milijardi evra.

Izvestan broj saveznika bloka privatno je kritikovao EU na donatorskoj konferenciji u Luganu ranije ove nedelje zbog toga što nije ispunila svoju veću obavezu od skoro 9 milijardi evra. Pozvali su je da to učini hitno, rekli su izvori.

Ministarstvo finansija u Kijevu ostaje bez mogućnosti finansiranja kako se rat odugovlači. Zbog toga zemlja ostaje sve više zavisna od spoljne pomoći. Ukrajinski zvaničnici istražuju restrukturiranje duga kako bi olakšali teret uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa međunarodnim investitorima.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar