Home VestiEkonomija Fiskalni savet: Povećanje zarade u EPS-u za 10 odsto značilo bi poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu

Fiskalni savet: Povećanje zarade u EPS-u za 10 odsto značilo bi poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu

by bifadmin

Zarade u Elektroprivredi Srbije (EPS) trebalo bi da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini, jer bi njihovo povećanje za 10 odsto značilo da poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu ne bi bilo dovoljno da pokrije sadašnje gubitke, pa bi struja trebalo da poskupi više od 20 odsto, ocenio je Fiskalni savet.

U najnovijoj analizi problema energetike, koju prenosi Politika, Savet konstatujue se da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna.

Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo naveći trošak preduzeća.

Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnije kao ranije, smatra Fiskalni savet.

Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje 10 odsto viška zaposlenih, a taj pocenat je verovatno i veći.
Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 3.500 radnika, ali dodatrno izdržavaju još njih 13.500.

Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama. U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar