Home VestiEkonomija Greta Tunberg: Odlučeno da su gas i nuklearke – zelena energija

Greta Tunberg: Odlučeno da su gas i nuklearke – zelena energija

by bifadmin

U središtu debate je bilo pitanje da li se elektrane na gas i nuklearke ikada, pod bilo kojim okolnostima, mogu smatrati održivim ili zelenim izvorima energije

Poslanici u Evropskom parlamentu odlučili su danas većinom glasova da se nuklearna energija i prirodni gas označe kao „zelena“ energija, što je, kako izveštava Vašington Post, „pomno praćena odluka koja bi mogla da oblikuje klimatsku politiku u godinama koje dolaze“.

U pitanju je klimatski okvir poznat kao „EU taksonomija“, koji ima za cilj da usmeri investicije ka projektima koji su u skladu sa ciljem 27-članog bloka da bude klimatski neutralan do 2050. godine.

U februaru, pre početka ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao „prelazne“ zelene investicije u određenim okolnostima, što je izazvalo žestoku polemiku.

Pet meseci kasnije, globalna energetska kriza se intenzivirala, pa su evropski zakonodavci odbacili primedbe na predložena pravila i sa 328 glasova „za“ i 278 „protiv“ usvojili predlog EK.

Reakcija kritičara je bila momentalna. U sali se čulo „zviždanje“ kada je pročitan rezultat glasanja u sedištu parlamenta u Strazburu, navodi Vašington Post. Organizacija aktivista za zaštitu životne sredine, Grinpis, nazvala je odluku Evropskog parlamenta „prljavom politikom“ koja će „obezbediti da se više novca sliva u ratni budžet (predsednika Rusije Vladimira) Putina“.

U središtu debate je bilo pitanje da li se elektrane na gas i nuklearke ikada, pod bilo kojim okolnostima, mogu smatrati održivim ili zelenim izvorima energije.

Lažno reklamiranje proizvoda ili projekata kao da su ekološki

Pre ukrajinskog rata, uključivanje gasa u „taksonomiju“ podržavale su zemlje – članice EU, koje su smatrale da taj energent treba da posluži kao „most“ u procesu odustajanja od fosilnih goriva i povećanja njihovih kapaciteta obnovljive energije. Francuska i drugi, zalagali su se za označavanje nuklearne energije kao „zelene“, uprkos snažnom protivljenju Nemačke.

Protiv predloga EK govorili su, ne samo ekolozi, već i neki savetnici EU, pa čak i glavni izvršni direktor jedne grupe koja zastupa velike investitore.

Kritičari su navodili da napori Evropske komisije da zaštiti privatne investitore od grinvošinga (greenwashing), odnosno lažnog reklamiranja proizvoda ili projekata kao ekoloških, s ciljem sticanja tržišne prednosti – rizikuju da se pretvore u grinvošing još većeg obima.

Protivnici uključivanju gasa i nuklearne energije u „taksonomiju“ izrazili su zabrinutost da će to podstaći dalja ulaganja u fosilna goriva i odložiti prelazak EU na obnovljivu energiju.

„Ova odluka Evropskog parlamenta će odložiti očajnički potrebnu, realno održivu tranziciju i produbiti našu zavisnost od ruskih goriva. Ovo licemerje je frapantno, ali nažalost nije iznenađujuće“, napisala je danas na Tviteru aktivistkinja za klimu i životnu sredinu Greta Tunberg, izveštava Vašington Post.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar