Home VestiEkonomija Kripto-zajmodavac podneo zahtev za bankrot

Kripto-zajmodavac podneo zahtev za bankrot

by bifadmin

Američki kripto-zajmodavac Vojadžer Digital(Voyager Digital) izjavio je u sredu da je podneo zahtev za bankrot, i tako su svrstao u spisak žrtava dramatičnog pada cena koji je uzdrmao tržište kriptovaluta.

Kripto zajmodavci kao što je Vojadžer doživeli su procvat tokom pandemije korona virusa, privlačeći štediše visokim kamatnim stopama i lakim pristupom kreditima koje retko nude tradicionalne banke. Međutim, nedavni pad, izazvan propašću dva poznata tokena u maju, naneo je ogromnu štetu zajmodavcima.

Kompanija Celzijus sa sedištem u Nju Džerziju je u junu zamrzla svoje isplate i angažovala savetnike o mogućem podnošenju zahteva za bankrot. Vojadžer je zamrzao isplate ovog meseca, kao i još jedan zajmodavac, singapurski Vauld.

Prošle nedelje, Vojadžer je rekao da je izdao obaveštenje o neizvršenju obaveza singapurskom kripto hedž fondu Tri Erovs Kapital (Three Arrows Capital, 3AC) zbog neisplate kripto zajma u kupnom iznosu od preko 650 miliona dolara.

3AC je kasnije te nedelje podneo zahtev za bankrot iz poglavlja 15, što omogućava stranim dužnicima da zaštite američku imovinu, postajući jedan od investitora najvišeg profila pogođenih padom cena kriptovaluta. 3AC je sada likvidiran, preneo je Rojters prošle nedelje.

– Produžena volatilnost i „zaraza“ na kripto tržištima u proteklih nekoliko meseci, kao i neizvršenja obaveza kompanije Tri Erovs Kapitala po zajmu od podružnice kompanije, Vojadžer Digital LLC, zahtevaju od nas da sada preduzmemo namerne i odlučne mere, rekao je izvršni direktoor Vojadžera Stiven Ehrlič u saopštenju kompanije.

Bankrot na osnovu poglavlja 11

U svom podnesku o stečaju iz poglavlja 11 u utorak, Vojadžerje procenio da ima više od 100.000 poverilaca i negde između milijardu i 10 milijardi dolara imovine, kao i obaveze u istoj vrednosti.

Vojadžer je prošlog meseca potpisao ugovor sa firmom Alameda Ventures, koju je osnovao Sem Bankman-Fried, izvršni direktor velike berze FTKS, o revolving kreditnoj liniji. Zapis kod američkog stečajnog suda u južnom okrugu Njujorka pokazao je da je Alameda bio najveći pojedinačni poverilac Vojadžera, sa neobezbeđenim kreditima od 75 miliona dolara.

Alameda nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Stečajni postupci na osnovu poglavlja 11 zaustavljaju sve građanske parnice i omogućavaju kompanijama da pripreme planove za prekoret dok ostaju na funkciji.

U poruci korisnicima na Tviteru, Erlih je rekao da će taj proces zaštititi imovinu i „maksimizirati vrednost za sve zainteresovane strane, posebno za mušterije“.

Vojadžer je u sredu rekao da ima više od 110 miliona dolara gotovine i poseduje kripto-imovinu. Namerava da isplaćuje zaposlene na uobičajen način i da neometano nastavi sa njihovim primarnim beneficijama i određenim korisničkim programima.

Vojadžer je angažovao Moelis end Kompani (Moelis&Company) i Konselo grupu (The Consello Group) kao finansijske savetnike, Kirkland end Elis (Kirkland & Ellis LLP) kao pravnog savetnika i Berkli Risrč Grup LLC kao savetnika za restrukturiranje.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar