Home VestiEkonomija Najveći priliv od investicija dolazi iz Kine

Najveći priliv od investicija dolazi iz Kine

by bifadmin

Direktne strane investicije u Srbiji ni ove godine nisu izostale, pa se tako u našu zemlju za prvih šest meseci slilo oko 1,6 milijardi evra po tom osnovu.

S obzirom na to da je 2021. godina bila rekordna po prilivima stranih direktnih investicija (SDI), kako su za 24sedam rekli u Narodnoj banci Srbije, i u prvih šest meseci 2022. strani investitori nastavili su da ulažu u našu zemlju.

Blago usporavanje, pa ubrzanje

– Prema preliminarnim operativnim platnobilansnim podacima NBS, tokom prvog polugodišta 2022. priliv SDI u Srbiju iznosio je 1.627 miliona evra, što je za 131,4 miliona evra niže u odnosu na isti period 2021. godine, koja je bila rekordna po prilivima stranih investicija – naveli su u NBS, i dodali da je u 2021. priliv stranih direktnih ulaganja u Srbiju iznosio ukupno 3.863,1 milion evra (oko 3,9 milijardi evra).

Kako dodaju, u martu i aprilu imali smo blago usporavanje priliva SDI.
– Prema operativnim podacima za maj i jun, nastavljen je pozitivan trend i priliv SDI je dodatno ubrzan, što ukazuje da je usporavanje priliva SDI bilo privremeno i izazvano prvobitnim šokom nakon izbijanja sukoba u Ukrajini – objašnjavaju u centralnoj banci.

Ko najviše ulaže?

Kada je reč o preseku SDI po zemljama, prema poslednjim objavljenim podacima Narodne banke Srbije za prvo tromesečje 2022. godine, najveći prilivi po osnovu SDI u Srbiju došli su iz Kine, i to 234,4 miliona evra (zajedno sa Hongkongom).

Na drugom mestu je, kako navode u NBS, Švajcarska, sa 115,5 miliona evra vrednosti SDI. Iza Švajcarske je Velika Britanija, odakle je stiglo 56,4 miliona evra, zatim Nemačka, sa 56,4 miliona evra, i Japan, sa 37,4 miliona.

– Oko 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija bilo je usmereno u razmenljive sektore, tako da je i tokom 2022. zadržana povoljna geografska i projektna diversifikacija – zaključuju u NBS.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar