Home VestiPolitika i društvo Podrška ulasku u EU, ali uz sankcije Rusiji i priznanje Kosova

Podrška ulasku u EU, ali uz sankcije Rusiji i priznanje Kosova

by bifadmin

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ovogodišnji Izveštaj o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU.

Međutim, uz to ide i zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Glasalo je 635 od 705 poslanika EP. Za usvajanje je glasalo 523 poslanika, protiv je bilo 78, a uzdržanih 34.
Plenarna sednica EP održava se u Strazburu, a nakon obraćanja izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, glasanjem poslanika usvojen je ovaj Izveštaj.

Bilčik je uoči glasanja o rezuluciji izneo usmeni amandman koji se tiče rešavanja tenzija zbog problema sa tablicama između Beograda i Prištine, ali je više od 38 poslanika bilo protiv, te amandman nije usvojen.

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa „zasnovanog na međusobnom priznanju“ što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Usvojen na plenarom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracije.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar