Home VestiPolitika i društvo Poznati brendovi u Srbiji nezakonito su skupljali lične podatke građana

Poznati brendovi u Srbiji nezakonito su skupljali lične podatke građana

by bifadmin

Firma „ITX RS“ prestala je da nepropisno obrađuje podatke o ličnosti onlajn kupaca, saopštio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je polovinom juna trajno zabranio toj firmi obradu podataka o ličnosti i to podatke iz lične karte i pasoša koji se prikupljaju od fizičkih lica prilikom „online“ kupovine robe posredstvom nekoliko internet stranica.
U saopštenju se navode internet stranice Inditeksovih brendova „Oysho“, „Massimo Dutti“, „Stradivarius“, „Zara“, „Zara Home“, „Pull&Bear“ i „Bershka“.

Dopisom od 7. jula ITX je obavestio Poverenika da je u potpunosti postupio po naloženom, i naveo da je prestao sa daljim prikupljanjem brojeva identifikacionih dokumenata fizičkih lica, kao i da je obrisao sve do sada prikupljene podatke.

Kroz inspekcijski nadzora utvrđeno je da ITX podatke prikupljao kako bi izvršio eventualni povraćaj novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca.

„Tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza ITX nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa“, naveo je Poverenik.

Poverenik je pozvao sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar