Home VestiIT i nauka Preduzetnik Miloš Stanković, patentirao „Ambrozer“ uređaj za uništavanje korova

Preduzetnik Miloš Stanković, patentirao „Ambrozer“ uređaj za uništavanje korova

by bifadmin

Elektroinženjer, inovator i preduzetnik Miloš Stanković, patentirao je „Ambrozer“ uređaj za uništavanje korova koji pomoću radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida, uništava korov u korenu, ekološkim putem.

Još je Nikola Tesla pokušavao da napravi električni uređaj za uništavanje korova. Od tada do danas, brojne regulative su se menjale pa je bilo neophodno ispuniti visoke standarde bezbednosti koji postoje u EU i svetu. Miloš je u tome uspeo i zatim osnovao startap kompaniju EWD (Electric weed destroyer) Technology u Beogradu.

Zašto se Stanković, koji je duže od 20 godina aktivan u naučno-istraživačkom radu, dobitnik više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja i član brojnih akademija nauka širom sveta, odlučio da osmisli uređaj za uništavanje korova, govorio je za „Preduzetnik“.

– Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja pre desetak godina – kaže Stanković.

Miloš je odmah uspostavio saradnju sa švedskim Univerzitetom za poljoprivredu. Uređaj je do danas testirao na 180 vrsta korova.

Pored Švedske i Srbije gde je uređaj isproban, korov je uništavan u Sloveniji, Nemačkoj i Ruskoj Federaciji.

Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i ima industrijsku primenu.

Serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godine, navedeno je na portalu Privredne komore Srbije.

– Plan je da uređaj dalje distribuiramo u velike lance koji prodaju baštensku opremu, poput Jysk-a, Wobyhaus-a, Uradi sam, sistemom B2B prodaje – kaže Stanković.

Kako „Ambrozer“ radi?

Regulacijom frekvencije uništava se korov ili određeni deo biljke. U zavisnosti od vrste korova, zavisi frekvencija koja se upotrebljava da bi se eliminisao korov. Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone. Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, ističe Stanković, navodeći da „Ambrozer“ može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima, kojih ima 175 u našoj zemlji, a u kojima bi komunalna preduzeća mogla da koriste njegov uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama.

Više od 30 tehnološko-inovativnih startapa i organizacija iz Srbije učestvovalo je nedavno u organizaciji PKS na jednom od najprestižnijih startap manifestacija u svetu „ViennaUp ’22“ u Beču, među kojima i startap EWD Technology.

Izvor: Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Zoran 28. avgusta 2022. - 14:45

Našao sam članak iz 2015 u kome se kaže da je ovaj uređaj dobio neku nagradu. Sedam godina kasnije davimo se ambroziji više nego ikad. Džaba patenti, džaba nagrade kad je ovo Srbija. Prijavljivao sam opštini mesta gde raste ambrozija, ništa nisu uradili. Kad je vidim ja je počupam ali nisam video nikog drugog da to radi. Vidi se da je Miloš pametan momak, iselio se kako vidim u Švedsku. Tamo nema mnogo ambrozije.

Odgovori

Ostavite komentar