Home VestiEkonomija Sledi još 6 poskupljenja cigareta do 2025.godine

Sledi još 6 poskupljenja cigareta do 2025.godine

by bifadmin

Zbog akciznog kalendara koji je usvojen krajem 2020. godine, dva puta godišnje, cigarete poskupljuju u proseku za po 10 dinara a razlog za novi julski udar na džep pušača je uvećanje specifične akcize, koju je država definisala, i to sve do 2025. godine.

Iako je akciznim kalendarom jasno definisano da se uvećanje ovog nameta realizuje svakog 1. januara odnosno jula, duvandžije obično ne povećavaju cene u isto vreme. Razlog za to je postupak koji ne podrazumeva automatsko povećanje cena već Vlada mora da ga odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

U zavisnosti od toga ko ga je kada i podneo, Vlada ga verifikuje i nakon objave u Službenom glasniku, koriguju se cene određenog proizvođača. Zbog toga se stvara privid da ima više talasa poskupljenjena, a u stvari je reč samo o jednom. Od ovog jula najažurniji je bio „British American Tobacco“, koji je prvi podneo zahtev Vladi i od 8. jula mogao je da koriguje na više svoje proizvode. Sada je to uradio i „Japan Tobacco“ dok će svoje proizvode po novim, višim cenama za 10 dinara, od 14. jula prodavati i „Philip Morris“.

Zabunu kod pušača unosi to što zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara, proizvođači popskupljuju cigarete za 10 dinara. Međutim, uz specifičnu akcizu, koja se menja dva puta godišnje, zaračunava se i propocionalan komponenta ovog nameta od 33 odsto a na sve to se dodaje i PDV pa je korekcija cene zato znatno veća.

Cene kao u EU

Sa novim poskupljenjem, najjeftnija paklica košta sada 300 dinara, a ona najskuplja 580. Nakon ovog, julskog, sledi još 6 poskupljenja, po dva puta godišnje sve do 2025.

Tom dinamikom, država će uvećavati i namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.
Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.

Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra.

Ono što je za utehu to je da će poskupljenje biti postepeno ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropskia praksa u ovoj oblasti.

Inače, iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru što znači da i oni koji koriste ovaj užitak, će morati da izdvajaju više para kao i oni koji koriste sve popularniji nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar