Home VestiEkonomija U Nemaćkoj plate četiri puta veće a kozmetika triput jeftinija nego u Srbiji

U Nemaćkoj plate četiri puta veće a kozmetika triput jeftinija nego u Srbiji

by bifadmin

Stalni argument u večitoj priča o nemačkom i srpskom životnom standardu, onaj o “većim platama ali i većim troškovima“ dobio je još jedan mali demanti

Živimo u vreme povampirene inflacije u svetu, Evropi i u Srbiji. Poskočile su cene ali su i poremećeni neki uobičajeni odnosi „šta koliko može da košta“ ali, izgleda, ne svuda jednako.

Znamo da su plate u Nemačkoj uvek vile mnogo veće nego u Srbiji ali naš argument je bio da su „tamo i troškovi života veći“. Poređenje cena u prodavnicama u Srbiji i Nemačkoj u zvaničnim izjavama i podacima, tako, uvek je išlo prilog Srbije, mada su se mnogi građani na proputovanju lično uverili da su neke stvari na rafovima tamo ipak mnogo jeftinije.

Takvo lično „istraživanje“ jedne Beograđanke prenosi „Telegraf“, kojoj u prodavnici u glavnom gradu traže 650 dinara (5,5 evra) za standardno pakovanje „dove“dezodoransa.

Jedan telefonski poziv u Nemačku, u Manhajm, dovoljan je da se utvrdi da je isti takav kozmetički preparat tamo 1,85 evra (oko 220 dinara).

Prema podacima prosečna neto plata u Nemačkoj u ovoj godini je 2.578 evra, prema računici poradnuk.com.ua, dok je u Srbiji u aprilu bila 621 evro (73.012 dinara).

„Plate četiri puta veće a kozmetika triput jeftinija“ moglo bi da se, naravno pogrešno zbog generalizacije, izvuče moto iz ove priče potkrepljene fotografijama iz konkretnih radnji.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar