Home VestiEkonomija Dok je Evropa u deficitu s gasom, Rusija ga spaljuje u fabrici na granici s Finskom

Dok je Evropa u deficitu s gasom, Rusija ga spaljuje u fabrici na granici s Finskom

by bifadmin

U trenutku kada se Evropa nalazi u energetskoj krizi kojoj se ne nazire kraj, Rusija na njenim granicama spaljuje ogromne količine prirodnog gasa.

Taj gas je prethodno trebalo da bude izvezen u Nemačku ali se to zbog ukrajinske krize nije desilo. Zato sada u svom postrojenju na granici sa Finskom, bar prema analizi u koju su novinari BBC-a imali uvid, Rusija svaki dan spaljuje količinu gasa koja vredi 10 miliona dolara.

Građani Finske koji žive u tom regionu upozoravaju još od početka leta na velike plamenove koji se vide iz novog LNG postrojenja u Portovaji. Portovaja se, inače, nalazi u blizini kompresorske stanice na samom početku gasovoda Severni tok 1 koji transferuje gas u Nemačku.

Da podsetimo, sredinom jula je ograničeno snabdevanje kroz Severni tok 1 od strane Rusije. Kao obrazloženje su ponuđeni tehnički problemi, ali zapadni analitičari tvrde da na taj način Rusija pokazuje svoju energetsku nadmoć i kažnjava Evropu za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Naučnici su zabrinuti da će velike količine ugljen-dioksida koje emituje ovo spaljivanje intenzivirati zagađivanje planete i ubrzati topljenje arktičkog leda. Analiza konsultantske kompanije Rystad Energy pokazuje da se svaki dan na ovaj način spali 4,34 miliona kubnih metara gasa.

Izvor: BBC

Foto: Ratfink1973, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar