Home VestiEkonomija Dr Propast: Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima

Dr Propast: Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima

by bifadmin

Stagflacija je situacija u kojoj je stopa inflacije visoka ili raste, ekonomski rast zemlje usporava, a nezaposlenost takođe ostaje visoka

Globalna ekonomija je na putu stagflacije i centralni bankari bi se mogli uhvatiti u zamku pokušavajući da normalizuju monetarnu politiku, rekao je priznati ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao “Doktor propast”, zbog njegovih sumornih ali najčešće ispravnih prognoza.

– Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima – rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj tzv. „velike moderacije“, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Dužnička zamka

Pozitivni trendovi su bili standard u proteklih nekoliko decenija, ali se preokreću u ono što Rubini naziva – Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta privrede, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije, prenosi Investitor.me.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je naveo, potencijalni neuspeh centralnih banaka.
– Centralne banke su zbog toga zaključane u „dužničkoj zamci“, a svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji – objasnio je Rubini.

Težak period i za investitore

U nedavnim izjavama, Rubini je izneo prognoze da bi vrednosti akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama. Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore nije ništa optimističnija.

– Tokom velike stagflacije, obe komponente bilo kog tradicionalnog portfelja imovine, bile to dugoročne obveznice, i američke ili globalne deonice, pretrpeće težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka – smatra Rubini.

Izvor: 24sedam.rs

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar