Home VestiEkonomija Evropu su pretvorili u „ekonomiju trećeg sveta zapadnih zemalja“

Evropu su pretvorili u „ekonomiju trećeg sveta zapadnih zemalja“

by bifadmin

Posledice sankcija koje su uvedene Rusiji zbog sukoba u Ukrajini pretvorile su Evropu u „ekonomiju trećeg sveta zapadnih zemalja“, tvrdi viši saradnik časopisa Forbs, prenosi RT.

Ovih dana, evropska berza je najgora u zapadnom svetu – podbacivši SAD za deset poena, istakao je Kenet Rapoza u svom članku od utorka.

– „Najznačajniji vetar“ za takvo stanje bile su „sankcije ruskoj energetici kao kazna za rat sa Ukrajinom“ – insistira Rapoza. Ta ograničenja su „dovela do velikog skoka cena roba koji je najviše štetio evropskoj ekonomiji“, dodao je on.

Autor je savetovao investitore da ne ulažu svoj novac u Evropu, bar dok Brisel ne smisli kako da kompenzuje masovno smanjenje snabdevanja energijom iz Rusije i kako da ublaži štetan uticaj sopstvenih sankcija.

Ako uskoro ne dođe do prekida vatre u Ukrajini, velike su šanse da „Evropa ove zime postane toliko očajna, a lanci snabdevanja toliko rastegnuti da nema drugog izbora nego da ublaži neke sankcije upućene Ruskoj Federaciji.

Dok se ne nađe neko rešenje, Evropa će ostati „treći svet zapadnih svetskih ekonomija“, naglasio je Rapoza, rekavši da mu je tako jedan investitor na Tviteru nedavno opisao situaciju na kontinentu.

Autor je takođe zamolio Vladimira Sinjorelija, šefa američke konsultantske firme Breton Vuds Risrč, da prokomentariše ideju da Evropa postane „treći svet zapadnih ekonomija“.

– Oni sigurno idu tim putem – priznao je Sinjoreli.

– I imate Zelene koji se još uvek protive nuklearnom programu u Nemačkoj. Ja ih jednostavno ne razumem. Oni su na brzom putu ka energetskom programu trećeg sveta – zaključuje se u članku.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar