Home VestiEkonomija Iznenađenje na trećem mestu Blumbergovog indeksa milijardera

Iznenađenje na trećem mestu Blumbergovog indeksa milijardera

by bifadmin

Na prvom mestu Blumbergovog indeksa milijardera nalazi se Ilon Mask, sledi ga Džef Bezos, a najveće iznenađenje predstavlja trećepozicionirani Gautam Adani, prva osoba iz Azije koja se našla na prva tri mesta na ovoj listi.

Za vlasnika Tesle nije nikakva novost da je bogat budući da teži 251 milijardu dolara, kao ni za njegovog kolegu iz tehnološkog sektora Džefa Bezosa koji broji 153 milijarde dolara. Međutim pitanje je koliko dugo će, posebno Mask, biti na čelu ove liste sudeći prema njegovom apetitu za nesvakidašnja ulaganja.

Blumberg je izračunao da se njih dvojici, kao i skoro svim ostalim milijarderima na vrhu ove liste, bogatstvo smanjilo od poslednjeg rangiranja. Svima sem čoveku koji se nalazi na trećem mestu ove liste.

U pitanju je indijski tajkun Gautam Adani čije bogatstvo iznosi 137 milijardi dolara. Njegova biografija je pomalo nalik scenariju za prosečan američki biografski film o uspešnom preduzetniku koji je pokrenuo posao iz roditeljske garaže. Adani je naime napustio fakultet da bi radio kao trgovac dijamantima, a potom se okrenuo uglju, koji mu je i doneo bogatstvo. Sada je njegov konglomerat koji poseduje rudnike ali i sve što je potrebno za transport uglja, uključujući i luke. Proširio je posao i na trgovinu cementom, a uplivao je i u IT sektor, kao i u medijski. Čak se bavi i distribucijom gasa, a u poslednje vreme fokusiran je na ekološke teme i zelene tehnologije.

Njegovi prihodi rastu brže nego ičiji na ovoj listi tako da je na njoj glatko pretekao i Bila Gejtsa i Vorena Bafeta. Doduše, pomoglo mu je i to što su oni velike količine svog novca poklonili u humanitarne svrhe.

Celu listu možete pogledati ovde.

Foto: Marii Siia, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar