Home VestiPolitika i društvo „Johnsons“ puder za bebe odlazi u istoriju

„Johnsons“ puder za bebe odlazi u istoriju

by bifadmin

Ipak, „Johnson & Johnson“ ostaje pri svom stavu da je proizvod bezbedan za upotrebu

„Johnsons“ puder za bebe, kompanije „Johnson & Johnson“, decenijama se koristi širom sveta u nezi beba. Njegova uloga je da upija višak tečnosti, kako bi koža ostala suva tokom dana, ali ga naročito u poslednje vreme prate razne kontroverze.

Uprkos usavršavanju formulacija i poštovanju Best for Baby™ standarda, američki farmaceutski gigant je zbog ovog proizvoda do kraja 2021. već platio oko 3,5 milijarde dolara u nagodbama – na osnovu tužbi građana, zbog štetnosti njegovog talka za bebe.

U tužbama se navodi da su J&J proizvodi sadržali azbest koji je uzrokovao kancer. U najvećem broju tužbi reč je o raku jajnika i mezoteliomi. „Johnson & Johnson“ godinama negira povezanost njihovog talka i kancera, ali izgleda da je sada došlo do tačke usijanja…

Naime, kako piše BBC, kompanija će od sledeće godine prestati da proizvodi i prodaje svoj čuveni puder za bebe, i to na svetskom planu. Ova najava dolazi nakon više od dve godine, otkako je gigant prekinuo prodaju talka u SAD.
Ali, kompanija je ponovila svoj stav o ovom slučaju, rekavši da decenije nezavisnog istraživanja pokazuju da je proizvod bezbedan za upotrebu. „U sklopu svetske procene portfelja, doneli smo komercijalnu odluku da pređemo na portfolio pudera za bebe na bazi kukuruznog skroba“, stoji u saopštenju.

J&J dodaje da se puder za bebe na bazi kukuruznog skroba već prodaje u zemljama širom sveta.

Ipak…

„Naš stav o bezbednosti našeg kozmetičkog talka ostaje nepromenjen. Čvrsto stojimo iza decenija nezavisnih naučnih analiza medicinskih stručnjaka širom sveta koje potvrđuju da je Džonsonov puder za bebe na bazi talka bezbedan, ne sadrži azbest i ne izaziva rak“, rečeno je iz ove američke grupe.

Još jednom podsećamo, J&J je 2020. rekao da prestaje s prodajom pudera za bebe na bazi talka u SAD i Kanadi jer je potražnja opala usled, kako kažu, „dezinformacija“ vezanih za bezbednost proizvoda.

U to vreme, kompanija je rekla da će nastaviti da prodaje puder u Velikoj Britaniji i ostatku sveta.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar