Home VestiIT i nauka Nestašica mikročipova vraća proizvodnju u Srbiju

Nestašica mikročipova vraća proizvodnju u Srbiju

by bifadmin

Globalna nestašica mikročipova primorala je veliki broj zemalja da se okrenu sopstvenoj proizvodnji poluprovodnika i smanje zavisnost od azijskog tržišta.

Američki Kongres usvojio je federalni program vredan 52 mlrd USD za jačanje domaćih kapaciteta za proizvodnju čipova, a zakon sada ide u Belu kuću, gde se očekuje da će ga predsednik Džo Bajden potpisati početkom sledeće nedelje, prenosi RTS.

Program sadrži odredbu koja obavezuje kompanije koje dobiju finansijska sredstva da neće povećavati svoju proizvodnju čipova u Kini.

Kina je upozorila da bi američki zakon o čip tehnologiji trebalo da se sprovodi u skladu sa relevantnim pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima otvorenosti, transparentnosti i nediskriminacije.

– Stabilnost industrijskih lanaca snabdevanja je globalno pitanje koje sve zabrinjava. Kina veruje da bilo koji doneti zakon trebao da bude otvoren, a ne diskriminatoran i isključiv, kao i da joj cilj bude promovisanje stabilnosti globalne industrije i lanaca snabdevanja, a ne da destabilizuje globalno tržište – istakla je Šu Jueting, portparolka Ministarstva trgovine Kine.

Kao lider u proizvodnji naprednih mikročipova izdvojio se Tajvan. Procene su da se u toj zemlji proizvede oko 90% najnaprednijih čipova, pa su supersile duboko zavisne od tog malog ostrva.

Da li Srbija ima svoju šansu?

– Činjenica je da se nekoliko decenija sva proizvodnja koja je zahtevala veliki broj radnika i velike investicije pomerala u Aziju – rekao je za RTS Nebojša Bjelotomić, iz Inicijative Digitalna Srbija.

– Kao neko ko još uvek kupuje sa svih tržišta, podizanje opštih kapaciteta nama bi trebalo da pogoduje, kako u rokovima isporuke, tako moguće i u ceni – smatra Bjelotomić.

Jovan Stojanović iz startapa Anari AI, ocenio je da geopolitička situacija i tenzije između Kine i Amerike u velikoj meri utiču na taj proces gde su investitori veoma zabrinuti u kom smeru će taj ceo proces ići.

Stručnjaci sada aktivno razvijaju sisteme kako bi premostili globalnu nestašicu poluprovodnika. Jedno od najinovativnijih rešenja ponudio je ovaj novosadski startap koji razvija platformu za personalizovane čipove za veštačku inteligenciju.

– Naš startap donosi revoluciju u tome da, zapravo, u klaudu, kroz softver, mi omogućavamo razvoj veoma robusnih sistema za veštačku inteligenciju, gde to možemo da uradimo za nekoliko nedelja a ne godinâ, koliko je trenutno potrebno da biste okupili sve neophodne resurse – istakao je Stojanović.

Poluprovodnici su osnova modernih tehnologija i neizostavni faktor u svetskom lancu proizvodnje automobila, računara, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Kako je navedeno, ulaganjem u domaće startapove i naša zemlja ima otvorene šanse na tom tržištu.

Izvor: Ekapija/RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar