Home VestiEkonomija Poreznici u Francuskoj otkrili 20.000 „sakrivenih“ bazena zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Poreznici u Francuskoj otkrili 20.000 „sakrivenih“ bazena zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

by bifadmin

Otkriće neprijavljenih bazena francuskoj poreskoj upravi donelo je neočekivani priliv od oko 10 miliona evra, objavili su francuski mediji. Ova suma prikupljena je zahvaljujući jednomesečnom eksperimentu u kojem je poreska služba zahvaljujući veštačkoj inteligenciji pronašla 20.000 „sakrivenih“ bazena.

Vlasnici bazena u Francuskoj moraju da ih prijave poreskoj upravi, jer oni podižu vrednost kuće, a to znači i veći porez na nekretninu.

Da bi pronašli neprijavljene bazene, poreska uprava je koristila softver koji je razvijen u saradnji Gugla i fransuke konsultantske kuće Kapgemini. Pilot projekat traženja bazena na ovaj način obavljen je u oktobru 2021. godine u devet regiona, a zbog dobrih rezultata poreznici sada žele da ga primene na teritoriji cele države.

Gradnja bazena počela je da cveta i pre kovid krize, a sa radom od kuće koji je donela pandemija, bazeni su „eksplodirali“ u Francuskoj.

List Parizijen je objavio da porez na prosečan bazen od 30 kvadrata iznosi oko 200 evra godišnje.

Poreska uprava sada želi da proširi primenu softvera, tako da traže ne samo bazene, već i nadograđene terase, tremove, letnjikovce i druge objekte na koje se porez takođe plaća.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar