Home VestiEkonomija Poskupeli krediti: Banke podigle rate svih pozajmica u dinarima

Poskupeli krediti: Banke podigle rate svih pozajmica u dinarima

by bifadmin

Rata kredita u dinarima, odnosno visina kamate, veća je od ovog meseca, kao što je naš portal već najavio. Naime, zbog značajnog povećanja referentne kamatne stope NBS koja je sa jedan odsto u martu otišla na sadašnjih 2,75 odsto, banke na domaćem tržištu podigle su stope dinarskih pozajmica.

U kojoj meri će se rate kredita u dinarima povećavati zavisi od iznosa same bankarske pozajmice.

Slali obaveštenja u julu

Tako su pojedine banke, koje nekoliko puta godišnje usklađuju kamatne stope, poslale u toku jula obaveštenja klijentima o novoj računici za kredit. Slično obaveštenje, putem imejla, dobila je i Beograđanka, Milana G. (45), koja se obratila našoj redakciji.

– Već godinama otplaćujem dinarski keš kredit koji sam uzela 2018. godine. Ovo je bio prvi put od tada da me banka obaveštava da će podići kamatu, a samim tim će mi rata od avgusta biti veća. A to se i desilo pa mi je sada umesto 14.846 dinara, rata kredita za oko 230 dinara veća, i iznosi 15.076 dinara – kaže Milana za 24sedam.

Prema njenim rečima, kada je pre skoro četiri godine uzela kredit, godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila je 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa do prošlog meseca iznosila je 5,44 odsto. Za sve to vreme je i rata ovog gotovinskog kredita, zbog pada kamate, bila manja, pa je pre četiri godine iznosila oko 15.500 dinara, da bi krajem prošle godine pala na 14.790 dinara.

Sa najnovijim povećanjem stope NBS, i kamata ovog kredita, a samim tim i rata su povećane.

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

NBS reaguje na inflatorne pritiske

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje spustile na sedam-osam odsto.

Međutim, tom periodu sada je očigledno došao kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, pa se može očekivati da će gotovo svakog meseca rate kredita rasti, a pogotovo ako se istim tempom nastavi podizanje referentne stope NBS.

Na poslednjoj sednici IO NBS početkom jula, kada je referentna stopa podignuta za još 0,25 odsto, na 2,75 odsto, istaknuto je da „umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, NBS nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta“.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar