Home VestiPolitika i društvo Sve cigarete moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom na tržištu Srbije

Sve cigarete moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom na tržištu Srbije

by bifadmin

Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tršišnoj inspekciji na njihov zahtev, navedeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta i predstavnicima PKS, prenosi eKapija.
Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, dodaje se.

Izvor: Ekapija/Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar