Home VestiEkonomija U Srbiji najskuplji dizel u regionu

U Srbiji najskuplji dizel u regionu

by bifadmin

Komentarišući energetsku situaciju u Srbiji i zašto plaćamo najskuplji dizel u regionu, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Đukić kaže da postoji više faktora zbog kojih je gorivo skupo.

– Jer je skupo na međunarodnom tržištu, zbog energetske krize, ali i zbog nameta države. Nameti su takvi da ako kupujete gogrivo vi ste najlakši plen kao neko ko finansira budžet i možete da stavite više ili manje u kasu koja je uvek prazna ili poluprazna. Najlakše se pribave pare na tu cenu evrodizela, koji je popularan, jer ima dosta vozila. Može za nas to da izgleda nefer, ali to mnogo ne pogađa vlast – rekao je za N1 profesor Đukić.

Kaže da akcize mogu da budu manje, ali da je onda pitanje po koju cenu.

– Onda bi neko hteo da zahvati na drugom mestu. A izvori su sve oskudniji, jer nećemo imati rast na koji se računalo, nećemo imati priliv stranih investicija, recesija je u svetu – dodao je on.

Na pitanje zašto je cena dizela tolika, kaže da na tržištu ne dobijate samo troškovne cene.

– Tržišna cena je ona po kojoj nešto ponudite, a kupac je spreman da je plati. Ima kupaca koji su spremni da plate tu cenu. Sad kako troškovi govore to je kalkulacija proizvođača koji formiraju tržišnu ponudu – objasnio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da će Srbija od 1. novembra ostati bez ruske nafte.

– Na veliko se piše kako ostajemo bez ruske nafte, to je neispravno postavljena teza, mi kad naftu kupimo to je onda naša nafta. Nafta je ponuđena na međunarodnom tržištu. Dolazi do poremećaja ako nemate ustaljene kanale ponude i potražnje. Ja se uzdam u jednu stvar, da tržište uvek nađe puteve da zadovolji tražnju. Tržište je živ mehanizam koji funkcioniše bez obzira na ratove, krize. Ja sam optimista bez obzira što će biti teškoća i u snabdevanju gasom, električnom energijom, ugljem, ja mislim da će se stvari tu izravnavati kao što su se izravnavale kad smo imali naftni embargo koji je trajao 7-8 godina – zaključio je Đukić.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar