Home VestiEkonomija Ugrožen rasad futoškog kupusa

Ugrožen rasad futoškog kupusa

by bifadmin

Na visokim temperaturama kupus sporije napreduje a njegovo zalivanje je, zahvaljujući rastu cene energanata, svakim danom sve skuplje. Ovakva situacija će neminovno negativno uticati i na rod futoškog kupusa, piše Dnevnik.

Predsednik Udruženja „Futoški kupus“ Miroljub Janković kaže za ovaj portal da je zemljište potrebno rashlađivati svakog dana, a kako je skočila cena energenata, agregati koji to omogućavaju stvaraju velike troškove. Uz to, rasad su napali i insekti koji iz biljaka crpe vodu – buvači i leptiraste vaši.

“Parcelu zalivam maltene svakog drugog dana, naročito u ovoj početnoj fazi da bi biljka opstala, a kasnije, kada kupus malo ojača, verovatno ćemo manje zalivati”, rekao je Janković i dodao: “Problem je što na ovim visokim temperaturama kupus ne može da napreduje ili raste jako sporo. Troškovi su veliki, uglavnom koristimo naftu, i to nam je veliki izdatak. Neodrživo je i malo sam ljut na sebe što sam posadio čak dva hektara, jer ne mogu da postignem sve da polijem”.

Onaj deo kupusa koji se ne zalije se osuši. Ponosni nosioci brenda „Futoški kupus“ srčano reaguju na to, te im je naročito žao kada biljka uvene. Kako je sagovornik Dnevnika istakao, ako se nastavi suša, prinosi će biti značajno smanjeni.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar