Home VestiPolitika i društvo Vino na čašu u Francuskoj od sada sa obaveznim „pedigreom“

Vino na čašu u Francuskoj od sada sa obaveznim „pedigreom“

by bifadmin

Vlada Francuske donela je nova pravila o prodaji vina na čašu i na karafe, koja su sa oduševljenjem dočekana od prodavaca domaćih rinfuznih vina, ali i potrošača koji će od sada moći da znaju, do detalja, koje vino piju.

Restorani i drugi lokali u kojima se služi vino na čašu moraće da izlože na vidnom mestu podatke o kvalitetu vina i njegovom geografskom poreklu, baš kao i na standardnoj vinskoj etiketi.

Lokali koji ne urade tako izložiće se riziku od novčane kazne u iznosu od 1.500 evra.

Novi propis donet je u okviru izmena i dopuna Zakona o transparentnosti podataka o hrani, koji je trebalo da stupi na snagu 2020. ali je primena odložena usled pandemije koronavirusa.

Ova godina je naročito podesna za donošenje zakona čiji je prevashodni cilj zaštita domaćih vinara, budući da se vinski sektor još uvek oporavlja od katastrofalne 2021. godine tokom koje je pozni mraz desetkovao berbu u mnogim krajevima Francuske.

Zajedno sa ovom vešću, francuski mediji preneli su da je u toku i inicijativa za strogu zaštitu regionalnih recepata, što bi, zajedno sa obaveznim isticanjem podataka o rinfuznim vinima, značajno poboljšalo ukupni. nivo francuske gastronomske scene.

Iza kampanje za zaštitu regionalnih recepata i njihovu obaveznu primenu u restoranima, što bi u praksi značilo da, na primer, da čuvena salata iz Nice (salade niçoise), ako se u meniju vodi pod tim imenom, ne bi smela da ima sastojke kao što su krompir ili pasulj, a koji se danas često stavljaju u nju.

Izvor: Vino & fino/Ekapija.com

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar