Home VestiEkonomija Zbog ekstremnih vremenskih uslova smanjena proizvodnja pamuka

Zbog ekstremnih vremenskih uslova smanjena proizvodnja pamuka

by bifadmin

U zemljama koje su najveći svetski proizvođači pamuka smanjena je proizvodnja ove biljke zbog ekstremnih vremenskih uslova, što znači da će cena tog prirodnog materijala ubuduće najverovatnije rasti.

U Indiji, koja u ukupnoj globalnoj proizvodnji pamuka ima udeo od 25 odsto, planove uzgajivača ove poljoprivredne kulture pokvarile su velike padavine i štetočine koje su u velikom broju napadale polja pamuka. Kina je s druge strane imala veoma intenzivne toplotne talase koji će značajno redukovati prinose u narednom periodu, dok SAD muku muče sa velikom sušom zbog koje će ove godine proizvesti najmanje pamuka u poslednjoj deceniji, prema nekim procenama 28 odsto manje nego prošle godine. Istovremeno Brazil, drugi najveći izvoznik pamuka posle Amerike, računa da će zbog suše i ekstremnih vrućina imati za 30 odsto manje prinose od prošlogodišnjih.

Ipak, ni na strani potražnje ne cvetaju ruže. Prema američkim zvaničnicima, na evropskom i azijskom tržištu se očekuje pad tražnje za pamukom zbog pada životnog standarda koji bi mogao negativno uticati i na kupovinu garderobe. Dakle, manje pamuka ali manje i kupaca.

Ono što je za sada jedino izgledno je da se prethodno stvorene zalihe pamuka tanje, a da će se sa ovako niskom proizvodnjom teško stvarati nove, te će u budućnosti cena ovog materijala rasti.

Izvor: Blumberg

Foto: imaginationphotog, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar