Home VestiEkonomija „Antiruske sankcije su za Evropu postale ‘sredstvo za samopovređivanje'“

„Antiruske sankcije su za Evropu postale ‘sredstvo za samopovređivanje'“

by bifadmin

„Antiruske sankcije su za Evropu postale ‘sredstvo za samopovređivanje'“, rekao je parlamentarni državni sekretar kancelarije mađarskog premijera Čaba Demeter

Kako je istakao, svaki Evropljanin je osetio njihov uticaj, zbog čega je sankcionu politiku potrebno promeniti.

„Sankcije Evroske unije sa svojim prvobitnim ciljevima ne pomažu Evropi, nego joj štete. U Evropi nema čoveka koji u ovoj ili onoj formi nije osetio inflacioni efekat pogrešne sankcione politike, počev od plaćanja komunalnih usluga, pa do saobraćaja i poljoprivrede… U Briselu su u vezi sa sankcijama obećali da će one biti čudo od oružja, a zapravo su postale beskorisno sredstvo ekonomskog samopovređivanja, zbog čega ih je neophodno promeniti“, rekao je Demeter.

Protiv Rusije uvedeno 11.000 sankcija

On je podsetio da „najveći i najdugotrajniji rast cena nije počeo nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini nego posle usvajanja sankcija u sferi energetike“, prenosi Sputnjik.

Premijer Mađarske Viktor Orban je ranije izjavio da je protiv Rusije uvedeno 11.000 sankcija, ali da se one nisu pokazale kao uspešne, te da inflacija i nestašica energije koje su one izazvale mogu da bace Evropu na kolena.

Prema Orbanovim rečima, Evropa mora da promeni sankcionu politiku, jer situacija u suprotnom neće biti laka – kontinent sam otežava sebi život, čineći ga skupljim i dovodeći u tešku situaciju sopstvenu industriju.

Premijerov savetnik za politička pitanja Balaž Orban je izjavio da sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji nisu opravdale očekivanja i da će zbog toga, verovatno, biti preispitane u novoj političkoj sezoni. Prema rezultatima ankete Centra za izučavanje javnog mnjenja „Szazadveg“, više od 70 odsto Mađara smatra da antiruske sankcije štete Evropi, uključujući i Mađarsku.

Izvor: Sputnjik/B92.net

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar