Home VestiIT i nauka Ethereum će ubuduće trošiti 99 odsto manje struje nego do sada

Ethereum će ubuduće trošiti 99 odsto manje struje nego do sada

by bifadmin

Blokčejn mreža Ethereum-a upravo je apgrejdovana tako da će ubuduće trošiti 99 odsto manje električne energije nego do sada. Ogromna potrošnja struje prilikom rudarenja i ostalih transakcija je inače do sada bila osnov za oštru društvenu kritiku kriptovaluta.

Verovatno je to jedan od razloga što je pomenuti blokčejn sproveo najambiciozniji apgrejd softvera u kripto svetu do sada, koji je nazvao Merge. Zahvaljujući njemu rad kompjutera koji obavljaju operacije rudarenja kriptovaluta, koje zapravo omogućavaju funkcionisanje celog ovog sistema, postaće energetski efikasan. Prema procenama kompanije Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI), potrošnja električne energije bi trebalo da se smanji za 99,98 procenata. Ethereum mreža je ranije koristila 23 miliona megavat-časova godišnje, a posle apgrejda trebalo bi da troši 2.600 megavat-časova. Time će smanjiti emisiju štetnih gasova onoliko koliko bi se smanjila da 100 američkih domaćinstava odjednom prestane da koristi struju.

Kako funkcioniše ova energetski efikasna mreža?

Kriptovalute su do sada opstajale zahvaljujući mnoštvu “rudara”, odnosno jakih računara iz svih delova sveta koji su rešavali kriptografske zadatke kako bi omogućili da se transakcije izvedu. Naravno, za određenu finansijsku nagradu. Za to vreme trošili su ogromnu količinu električne energije.

Ethereum je odlučio da u potpunosti promeni ovakav način poslovanja. Rudare će zameniti tzv. “validatorima” – ljudima koji će ostavljati određeni ulog kako bi imali priliku da budu izabrani da odobre transakcije i zarade malu nagradu. Što više validator uloži, veće će biti šanse da dobije nagradu. Ali sav uloženi ether će zaraditi kamatu, što pretvara ulaganje u nešto poput kupovine akcija ili obveznica, bez dodatnih troškova računara. To neće promeniti način na koji transakcije funkcionišu, bar ne za krajnje korisnike, ali će ih učiniti bržim i jeftinijim.

Ovo je prvi tako obiman projekat na kripto tržištu na kojem postoji preko 3.500 decentralizovanih aplikacija vezanih za kriptovalute, počev od igrica do platformi za investiranje.

Foto: TheDigitalArtist, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar