Home VestiEkonomija Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

by bifadmin

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu. To znači da ga možete proveriti u filijali RFPiO odlaskom na šalter ili putem sajta RFPiO, piše za Infostudov blog pravnik Milan Predojević.

Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu. Da bi se obezbedila zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, predviđene su i šifre, odnosno PIN kodovi koji se uzimaju na šalteru Fonda jednom na osnovu lične karte, a koriste se trajno. U slučaju da ih izgube, građani će dobiti novu šifru. Nakon što se dobije se PIN broj, provera staža može se vršiti na sajtu RFPiO. Da biste pristupili svojim podacima iz matične evidencije RFPiO popunite podatke na stranici sajta (JMBG, PIN broj i verifikacioni kod) . Usluga je besplatna i možete se realizovati bez ograničenja. Osim ovih podataka , može se proveriti da li su odrađene prijava i odjava na socijalno osiguranje, kao i da li su svi podaci tačni i ažurni.

Ispravljanje grešaka u upisanom stažu

Ukoliko lice uvidom u službenu evidenciju RFPiO utvrdi da postoje greške u podacima koje se odnose na penzijski staž, kod filijale RFPiO na čijem području ima prebivalište može podneti zahtev za pokretanje upravnog postupka, kako bi se uneli ispravni podaci. Uz zahtev prilažu se svi mogući dokazi kojima raspolažete: dokumenti, isprave, uverenja, ugovori i slična akta podobna da dokažu vaše tvrdnje.

Primera radi, ako je unet pogrešan datum prijave onda prilažete ugovor o radu iz kojeg se nedvosmisleno može utvrditi tačan datum početka osiguranja. Slično je i sa datumom odjave, tada se prilaže rešenje o otkazu kao dokaz. Ili, iako službena evidencija RFPiO kaže da doprinosi nisu plaćeni, relevantni su podaci Poreske uprave, organa nadležnog za obračun i naplatu doprinosa. U tom smislu, uverenje iz Poreske uprave nepobitan je dokaz da su doprinosi ipak plaćeni. Postupak se pokreće čak i ako nemate dokaze u vidu dokumenata, ali možete na drugi način dokazati svoje tvrdnje.

Povodom zahteva filijala RFPiO donosi rešenje na osnovu koga se upisuju ispravni podaci u matičnu evidenciju.

Šta ako proverom utvrdite da nema podataka da je staž plaćen?

U slučaju da ste proverom podataka u bazi RFPiO utvrdili da nije evidentirano da je poslodavac platio dospele doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, potrebno je preduzeti sledeće korake.

  • Kontaktirati poslodavca i proveriti da li se radi o grešci. Moguće je npr da poslodavac za određenu godinu nije podneo M-4 obrazac, iako je platio doprinose. Poslodavci su zaključno sa 31.12.2018. godine imali obavezu da za svaku godinu, do kraja aprila naredne godine, podnesu M-4 obrazac, koji je sadržavao podatke o plaćenom doprinosima. Ukoliko to nije bio slučaj, RFPiO nije imao unet podatak da je staž plaćen, iako je zapravo sve bilo izmireno. Od 01.01.2019. godine RFPiO po sužbenoj dužnosti preuzima ove podatke od drugih državnih organa i poslodavac više nema obavezu predaje M-4 obrasca. Ukoliko poslodavac više ne postoji, platio je doprinose, a nije predao M-4 obrazac, kod filijale RFPiO se može pokrenuti upravni postupak u kojem se može dokazati da je sve plaćeno (npr dostavom podataka/uverenja iz Poreske uprave).
  • Ako nije reč o grešci, potrebno je pozvati poslodavca da ispuni zakonsku obavezu, jer ne može da je izbegne protekom vremena (ovo potraživanje ne može da zastari).
  • Ukoliko i pored upozorenja poslodavac ne plati doprinose, potrebno je podneti prijavu Poreskoj upravi, radi postupka prinudne naplate doprinosa, te se obratiti se i Inspekciji za rad. Inspekcija nema ovlašćenja da naloži isplatu zarada i doprinosa, ali ima ovlašćenje da pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca koji ne plaća doprinose. Poslodavac po odluci prekršajnog suda plaća kaznu za počinjeni prekršaj, što je dodatni finansijski teret pored nedvosmislene obaveze plaćanja doprinosa. Za prinudnu naplatu zarada i doprinosa pak, neophodan je sudski postupak.

O daljim koracima, kao što su sudski postupci, možete pročitati na sajtu Infostuda.

Milan Predojević

Izvor: Infostud

Foto: blickpixel, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar